Rundveehouderij

Nieuws 2861 x bekeken 1 reactie

BVD overgebracht via mensen

Lelystad – Het bovine virale diarreevirus (BVD) is zeer besmettelijk en wordt niet alleen via dier-diercontact maar ook via mensen overgebracht. Uit een vaccinatieproef bij het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad kwam aan het licht dat dit ook kan als de loop- en kruislijnen tussen stallen doordacht zijn.

Dit meldt het Tijdschrift voor Diergeneeskunde. De proef werd uitgevoerd met Deense koeien die 100 procent serologisch negatief waren toen ze uit Denemarken vertrokken. Op het proefbedrijf werden de koeien in een aparte, geïsoleerde stal gehuisvest. Tussen deze stal en een nabij gelegen kalverstal bevond zich een fysieke barrière. Toch bleken bij aanvang van de proef drie koeien serologisch positief; deze zijn afgevoerd.

Drie weken na de start van de proef werden opnieuw positieve dieren aangetroffen in de niet-gevaccineerde controlegroep, de overige koeien in deze groep werden in de volgende weken ook positief. Er werd echter nooit BVD aangetoond.

Uit uitgebreid onderzoek bleek dat er onder de eigen kalveren van Proefboerderij 't Gen een BVD-drager stond. Via het personeel is er contact geweest tussen de drager en de proefstal waardoor de infectie over gedragen werd. Dit ondanks naleving van strikte hygiëneregels tussen de verschillende stallen.

Eén reactie

  • peter1939

    dus in t vervolg gewoon alles enten en dragers afvoeren

Of registreer je om te kunnen reageren.