Rundveehouderij

Nieuws

Arla verbetert omzet en resultaat

Aarhus - Zuivelconcern Arla heeft in 2014 omzet en resultaat verbeterd. Volgens de woensdag gepresenteerde jaarcijfers steeg de omzet ten opzichte van het voorafgaande jaar met €744 miljoen ofwel 6,7 procent naar ruim €10,6 miljard. Het resultaat werd opgekrikt naar €314 miljoen: €19 miljoen meer dan in het voorafgaande jaar.

De prestatieprijs voor de door de coöperatieleveranciers geleverde melk steeg met 70 cent naar €41,70 per 100 kilo. Dit cijfer geeft een indicatie omtrent de waardevorming die het concern heeft gerealiseerd met de melk. De coöperatieleveranciers boden vorig jaar 11,7 miljard kilo aan tegen 9,5 miljard kilo in 2013. Uitgaande van wat al aan voorschotprijzen is uitgekeerd (€4,6 miljard) belandde de reëel uitbetaalde melkprijs op gemiddeld €39,18 per 100 kilo. Wat de nabetaling zal zijn, is nog niet volledig duidelijk. Het bestuur stelt €1per 100 kilo voor. Daarmee zou de melkprijs dus belanden op €40,18.

Het afgelopen boek- en kalenderjaar werd los daarvan gekenmerkt door een buitengewoon markante tweedeling met een hoog prijsniveau in de eerste helft en een stuk lager niveau in de tweede helft, stelt directietopman Peder Tuborgh vast. De internationale activiteiten van het concern groeiden  met 14 procent, ondanks het Russische voedselimportembargo. In China heeft Arla een stabiele groei gezien en in het Midden-Oosten en Afrika een groei van 20 procent.

De grondtoon van zijn verwachtingen voor het lopende jaar is optimistisch. "Maar de wereldwijde zuivelindustrie is nog nooit zo onvoorspelbaar geweest als nu, maar we geloven dat onze strategie ons vooruit zal helpen," gelooft de directietopman.

Of registreer je om te kunnen reageren.