Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Anticiperen op weer om emissiearm mest uit te rijden

Zwolle – De Proeftuin Natura 2000 onderzoekt of het bij het uitrijden van mest mogelijk is rekening te houden met de weersomstandigheden om zo de ammoniakemissie te verminderen.

Bij drogende weersomstandigheden zoals een hogere windsnelheid of een hogere luchttemperatuur neemt de uitstoot bij het uitrijden toe. Eerste onderzoeksresultaten bij gemiddelde weersomstandigheden tonen aan dat de emissie in maart ongeveer 33 procent lager dan in mei. In juni is de emissie ongeveer 10 procent hoger dan in mei. Het resultaat is echter sterk afhankelijk van de weersomstandigheden.

Wat betreft borging en handhaving is goed mogelijk vast te leggen met welke apparatuur, wanneer, waar en hoeveel mest er is uitgereden. De meerkosten van deze techniek variëren tussen de €0,52 en €1,55 per kuub. De Proeftuin Natura 2000 brengt binnenkort een rapport uit over het effect van drogende weersomstandigheden op de ammoniakemissie.

Laatste reacties

 • simpel boerke

  Ik voorspel weer een nieuwe melding ' mag ik mest uitrijden?' . Alleen tijdens werkdagen, in drievoud in te dienen, uiterlijk twee dagen voor aanvang.

 • Jan-Zonderland

  Het is toch eigenlijk wel sneu dat een dergelijke instelling (proeftuin Natura 2000, hoeveel nutteloos volk zou daar wel weer niet rond lopen ?) met zulke publikaties komt.
  Ten eerste: gaat het hier om bovengronds uitrijden (ketsplaat) ?
  Ten tweede: een aap weet o nderhand wel dat er gunstigere weersomstandigheden zijn en minder gunstige om metst uit te rijden (warm/koud, droog/regenachtig.
  Ten derde: Hoe in de lieve vrede berekenen zij die meerkosten ?
  Als het om bovengronds uitrijden gaat is het veel goedkoper dan de huidige technieken, gaat het om zodebemesten dan kan de loonwerker straks alleen nog maar komen uitrijden met gunstig weer, ca 1/3 van de tijd, dus minimaal dubbel tarief

 • kleine boer

  Tja en dan word er regen voorspelt en krijgen we die niet en dan.....boete omdat het niet heeft geregend....

Of registreer je om te kunnen reageren.