Rundveehouderij

Nieuws 2588 x bekeken 2 reacties

‘Aan de nageboorte blijven staan’ door verminderde afweer

Utrecht - Een verminderde afweerreactie van de koe tegen het kalf kan leiden tot het aan de nageboorte blijven staan. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Lindert Benedictus aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

Door een bepaald type eiwit wordt de afweerreactie tijdens de geboorte in gang gezet. Bij een normaal verloop van de afweerreactie heeft deze geen negatief effect voor de gezondheid van koe of kalf. Maar zodra dit eiwit bij het kalf gelijk is aan die van de koe, is er grote kans dat de koe aan de nageboorte blijft staan. Daarnaast toonde Benedictus aan dat inleiden van een geboorte kan leiden tot een verminderde afweerreactie van de koe tegen het kalf en dus het aan de nageboorte blijven staan kan veroorzaken.

Benedictus promoveert 16 april op dit onderwerp.

Laatste reacties

  • alco1

    Bekende naam! Zoon van?
    Aan zo'n onderzoek heb je tenminste nog wat aan.

  • ...............

    En wij altijd maar denken dat we niet schoon genoeg werken bij het inleiden van de geboorte.
    Het emmertje sop kan dan ook wel weer weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.