Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Vergunning vernietigd van melkveebedrijf Koolen

Omwonenden halen hun gelijk: de eerste vergunning voor het zeer grote melkveebedrijf Koolen in Wichmond is vernietigd door rechtbank Arnhem.

De rechtbank in Arnhem heeft de eerste vergunning voor het zeer grote melkveebedrijf van internetondernemer Koolen in Wichmond vernietigd. In een uitspraak op 18 december heeft de rechtbank een beroep van enkele omwonenden gegrond verklaard. Daarmee is de vergunning voor de eerste fase van de plannen van Koolen vernietigd. Het gaat om een vergunning voor 72 stuks jongvee en 20 fokstieren voor de locatie in Wichmond waar Koolen in enkel fases een fokbedrijf voor melkvee wil realiseren voor uiteindelijk 500 melkkoeien en 150 stuks jongvee.

Rechtbank: ten onrechte toetsing achterwege gelaten

Volgens de rechtbank is ten onrechte niet getoetst of het bedrijf voldoet aan de mogelijkheid om af te wijken van het bestemmingsplan. Daarbij gaat het onder meer om de vraag of wel of geen sprake is van een intensief bedrijf.

Adviseur van Koolen: 'Uitspraak rechter kleine teleurstelling'

Marcel Schiphorst, adviseur van Koolen, noemt de uitspraak van de rechter 'een kleine teleurstelling'. Maar de gevolgen kunnen volgens hem gerepareerd worden: "De rechter heeft het bestemmingsplan nu zodanig geïnterpreteerd dat uitbreiding alleen mogelijk zou zijn als dieren biologisch gehouden worden", aldus Schiphorst. En dat is volgens hem onjuist. In die zin zijn de gevolgen voor de gemeente Bronckhorst groter volgens Schiphorst dan voor de plannen van Koolen.

Koolen stapt naar Raad van State

Koolen stapt nu, eventueel samen met de gemeente, naar de Raad van State om het besluit van de rechtbank aan te vechten en om een voorlopige voorziening te vragen, zodat de plannen alsnog doorgang kunnen vinden. Dat zou dan binnen drie maanden mogelijk kunnen zijn volgens Schiphorst.
De gemeente kon maandagmiddag nog niet reageren.

Laatste reacties

 • NoordHollander

  ach ach van de vloer op zolder springen blijft moeilijk al heeft coolen t bij t verwerven van gelden niet slecht gedaan natuurlijk alleen 20 stieren heeft ie crv ook gekocht soms??

 • koeien1000

  De normale boeren willen ook blijven bestaan er is al te veel melk.

 • wmeulemanjr1

  Koeien@1000, wat is op moment dan nog een normale boer? Kom op zeg, de bomen groeiden niet zo lang geleden tot in de hemel, niets was te gek. Wat een afgunst op iemand met geld.

 • info36

  Mensen met geld zijn over het algemeen behoorlijk onuitstaanbaar meneer meuleman.. Daar is er dit eentje van. Heeft weinig met afgunst te maken maar meer met realiteit.

 • ...............

  T is allemaal spel,zometeen vraagt ie een vergunning aan voor 1000 koeien en is iedereen blij. Missie geslaagd. Omwonenden hebben het idee dat ze wat bereikt hebben en dhr Koolen heeft z'n beoogde vergunning van 1000 koeien.

 • ed12345

  Meuleman : bomen tot in de hemel ! OK nu zitten we wel met een TE groot melk aanbod!!!!!!

 • agratax(1)

  @ed12345. Is het melkaanbod te groot t.o.v. de wereldbevolking? Ik denk het niet, maar het arme deel van de wereldbevolking kan zich zelfs bij deze "weggeefprijs" niet permiteren zuivel te nuttigen. Boeren die dus denken, dat ze de wereldbevolking van >6 - 7 miljard moeten kunnen voeden, zullen hun kostprijs nog drastisch moeten verlagen. Doen ze dit niet dan zullen ze niet instaat zijn dit deel van de bevolking in leven te houden omdat ze zelf hun kosten niet meer vergoed krijgen wegens "overproductie" of moet ik zeggen onderconsumptie.

 • hijinkwiggers1

 • jan1

  De uitspraak van de rechter kan vergaande gevolgen hebben. Alles wat niet biologisch is, is volgens de rechter intensief. Dus bijna 100 % van de melkveehouders zou dan een probleem hebben, of de gemeente's.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.