Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Vergunning vernietigd van melkveebedrijf Koolen

Omwonenden halen hun gelijk: de eerste vergunning voor het zeer grote melkveebedrijf Koolen in Wichmond is vernietigd door rechtbank Arnhem.

De rechtbank in Arnhem heeft de eerste vergunning voor het zeer grote melkveebedrijf van internetondernemer Koolen in Wichmond vernietigd. In een uitspraak op 18 december heeft de rechtbank een beroep van enkele omwonenden gegrond verklaard. Daarmee is de vergunning voor de eerste fase van de plannen van Koolen vernietigd. Het gaat om een vergunning voor 72 stuks jongvee en 20 fokstieren voor de locatie in Wichmond waar Koolen in enkel fases een fokbedrijf voor melkvee wil realiseren voor uiteindelijk 500 melkkoeien en 150 stuks jongvee.

Rechtbank: ten onrechte toetsing achterwege gelaten

Volgens de rechtbank is ten onrechte niet getoetst of het bedrijf voldoet aan de mogelijkheid om af te wijken van het bestemmingsplan. Daarbij gaat het onder meer om de vraag of wel of geen sprake is van een intensief bedrijf.

Adviseur van Koolen: ‘Uitspraak rechter kleine teleurstelling’

Marcel Schiphorst, adviseur van Koolen, noemt de uitspraak van de rechter ‘een kleine teleurstelling’. Maar de gevolgen kunnen volgens hem gerepareerd worden: “De rechter heeft het bestemmingsplan nu zodanig geïnterpreteerd dat uitbreiding alleen mogelijk zou zijn als dieren biologisch gehouden worden”, aldus Schiphorst. En dat is volgens hem onjuist. In die zin zijn de gevolgen voor de gemeente Bronckhorst groter volgens Schiphorst dan voor de plannen van Koolen.

Koolen stapt naar Raad van State

Koolen stapt nu, eventueel samen met de gemeente, naar de Raad van State om het besluit van de rechtbank aan te vechten en om een voorlopige voorziening te vragen, zodat de plannen alsnog doorgang kunnen vinden. Dat zou dan binnen drie maanden mogelijk kunnen zijn volgens Schiphorst.

De gemeente kon maandagmiddag nog niet reageren.

Beheer
WP Admin