Rundveehouderij

Nieuws 1023 x bekeken laatste update:2 dec 2015

Uitgaven zuivelsector licht omlaag

De begroting van Zuivel NL voor 2016 is de helft hoger dan vorig jaar, maar de totale uitgaven voor de georganiseerde zuivelketen dalen met ongeveer een miljoen euro.

Dit blijkt uit een toelichting op de begroting van Zuivel NL. Dit jaar geeft de organisatie ruim €10 miljoen uit voor met name onderzoek en innovatie en voor dierziektebestrijding, voor 2016 trekt Zuivel NL zo'n €15 miljoen uit voor dezelfde doelen.

Opheffing PZ

Toch is er namens de hele georganiseerde zuivelketen in 2016 bijna €1 miljoen minder beschikbaar. Dat komt omdat het inmiddels opgeheven Productschap Zuivel (PZ) geen geld meer in de keten kan steken. Dit jaar is nog zo'n €6 miljoen uit de reserves van het PZ toegevoegd aan de middelen voor diergezondheid en aan onderzoek en ontwikkeling. Daar heeft met name de campagne voor de bestrijding van Bovine Virus Diarree (BVD) van geprofiteerd.

Geen verhoging contributie

Ondanks de hogere uitgaven door Zuivel NL, is toch besloten om de contributie vooralsnog niet te verhogen. De zuivelindustrie zelf betaalt 2 cent per 100 kilo melk aan contributie (totaal €2,5 miljoen), bij de melkveehouderij wordt 5 cent per 100 kilo aan contributie (totaal €6,4 miljoen) opgehaald. Hierbij wordt uitgegaan van een melkproductie van 12,8 miljard kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.