Rabobank: te hoge productie bij achterblijvende vraag RundveeNieuws

Rabobank: te hoge productie bij achterblijvende vraag

De te hoge productie en de achterblijvende vraag hebben tot gevolg dat de melkprijs naar verwachting op het huidige niveau van rond de €30 per 100 kilo melk blijft. Dat stelt de Rabobank in haar laatste kwartaalrapport. De bank verwacht niet eerder dan medio 2016 prijsherstel. Vraag en aanbod zullen meer in balans moeten komen.

Langzaamaan lijkt de groei van de melkproductie in belangrijk exporterende regio’s af te nemen. In Nieuw-Zeeland daalde de productie in de periode augustus tot en met oktober met 3,7%. In de Verenigde Staten was nog sprake van een lichte stijging van 0,5 procent. In de EU groeide de melkproductie met 2,8%, met name door groei in Ierland (+650 miljoen kilo) en Nederland (+620 miljoen kilo). Samen zijn Ierland en Nederland goed voor liefst 60% van de 2,5% productiegroei binnen de EU, gedurende de eerste 7 maanden na afschaffing van de melkquotering.

Import

De vraag in belangrijke importerende landen als China en Rusland bleef achter. In vergelijking tot vorig jaar importeerden deze landen 17% minder in de maanden augustus tot en met oktober. De lage prijzen zorgen wel voor een stijging van het handelsvolume van de overige importeurs met 8%. Rabobank noemt landen als Zuid-Soedan, Burundi en Afghanistan, waar een flinke importgroei zichtbaar is. Het totale handelsvolume nam in de periode van augustus tot en met oktober met 3,2% toe.

Naar verwachting gaat de melkproductie in de VS gedurende de eerste helft van 2016 dalen. Ook in Nieuw-Zeeland zal de productiedaling volgens de bank doorzetten. In de EU wordt nog een toename van de melkproductie voorzien met 1,9%.

Beheer
WP Admin