Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Rabobank: te hoge productie bij achterblijvende vraag

De te hoge productie en de achterblijvende vraag hebben tot gevolg dat de melkprijs naar verwachting op het huidige niveau van rond de €30 per 100 kilo melk blijft. Dat stelt de Rabobank in haar laatste kwartaalrapport. De bank verwacht niet eerder dan medio 2016 prijsherstel. Vraag en aanbod zullen meer in balans moeten komen.

Langzaamaan lijkt de groei van de melkproductie in belangrijk exporterende regio's af te nemen. In Nieuw-Zeeland daalde de productie in de periode augustus tot en met oktober met 3,7%. In de Verenigde Staten was nog sprake van een lichte stijging van 0,5 procent. In de EU groeide de melkproductie met 2,8%, met name door groei in Ierland (+650 miljoen kilo) en Nederland (+620 miljoen kilo). Samen zijn Ierland en Nederland goed voor liefst 60% van de 2,5% productiegroei binnen de EU, gedurende de eerste 7 maanden na afschaffing van de melkquotering.

Import

De vraag in belangrijke importerende landen als China en Rusland bleef achter. In vergelijking tot vorig jaar importeerden deze landen 17% minder in de maanden augustus tot en met oktober. De lage prijzen zorgen wel voor een stijging van het handelsvolume van de overige importeurs met 8%. Rabobank noemt landen als Zuid-Soedan, Burundi en Afghanistan, waar een flinke importgroei zichtbaar is. Het totale handelsvolume nam in de periode van augustus tot en met oktober met 3,2% toe.

Naar verwachting gaat de melkproductie in de VS gedurende de eerste helft van 2016 dalen. Ook in Nieuw-Zeeland zal de productiedaling volgens de bank doorzetten. In de EU wordt nog een toename van de melkproductie voorzien met 1,9%.

Laatste reacties

 • verzekering

  Zitten we met z'n allen wel te wachten op de profetieën van de Rabobank.
  Het verleden heeft geleerd , dat boeren daar vaak verkeerd mee uitkomen.
  Ze kunnen zich beter bezighouden met hun eigen problemen en reorganisaties. Of hadden ze die niet zien aankomen.
  Misschien teveel bezig geweest met het bemoeien met andere sectoren. ?
  Schoenmaker blijf bij je leest !

 • bramegberts1

  Ze hopen tegen beter weten in, want 80% vd stallen die afgelopen jaar gebouwd zijn vallen onder hun vlag !! En die zijn gebouwd op de profetie van 34,5 ct en natuurlijk zoveel mogelijk liters. Zie het resultaat.
  Wat als China de grens eens dichtgooit !!!!

 • hooghoes

  De rabo moeten we niet voor vol nemen , die adviseren hoe hun het beste uitkomt , ik denk dat ze al behoorlijk wat debetrente vangen . En ondertussen maar adviseren de nieuwe stal moet wel vol komen , anders kan het niet uit .

 • farmerbn

  Die eerste zin van het artikel: Wat zijn ze toch slim bij de Rabo.

 • janenminie1

  Dat mensen met zulke top inkomens zulke simpele opmerkingen kunnen maken.En die verbetering medio 2016 kunnen we ook wel vergeten want ze hebben de laatste jaren nog nooit gelijk gehad,

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.