Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

'Ook 2016 verloren jaar voor melkveehouderij'

Het jaar 2016 zal ook een 'verloren jaar' zijn voor de melkveehouderij wereldwijd, zegt Marc Beck, plaatsvervangend voorzitter van USDEC, de Amerikaanse zuivelexportraad.

Als graadmeter voor de marktsituatie neemt hij de prijs van mageremelkpoeder. De prijs daarvan ligt in de Verenigde Staten op zo'n $1.820 (€1.660). Dat is iets lager dan de Europese interventieprijs van €1.698 per ton.

Om het melken voor boeren in de Verenigde Staten enigszins interessant te maken, is volgens Beck een mageremelkpoederprijs nodig van minstens $3.000, liever nog $3.500 per ton. Omgerekend komt dat nu neer op minstens €2.740 en respectievelijk €3.200 per ton.

Vraag naar zuivel zal niet snel aantrekken

Dergelijke prijzen zijn volgens Beck voorlopig niet haalbaar, omdat de economische perspectieven op mondiaal niveau niet zo goed zijn dat de vraag naar zuivel snel zal aantrekken. Daarbij blijven met name de Ieren en Nederlanders grote overschotten produceren, terwijl ook zij de productie zouden moeten beperken.

Voorraden melkpoeder, boter en kaas

Tenslotte liggen grote voorraden onverkocht product de zuivelsector nog zwaar op de maag. Beck noemt een voorraad van minstens 400.000 ton melkpoeder, waarvan zo'n 250.000 ton in de EU. Daarnaast zijn er nog grote volumes boter en kaas die weg moeten.

Laatste reacties

 • mtsschothorst

  Waarschijnlijk zijn er genoeg Nederlandse melkveehouders genoeg die bereid zijn minder te gaan melken maar door de onzekerheid ,waar de overheid voor zorgt, worden er op dit moment massaal dieren aangehouden omdat er misschien nog weer eens een referentiedatum komt.
  Pas als de overheid duidelijkheid schept zal er hoogstwaarschijnlijk veel vee verkocht worden.

 • 344412

  Klopt, waar blijft Van Dam???? 2 juli is half jaar geleden!

 • dayo

  van dam zal nu wel ergens in een tropisch oord op het strand liggen.....

 • agratax(1)

  Dat boeren die zichzelf graag zien als Ondernemers niet zelf de verantwoordelijkheid nemen van de overproductie, maar de Politiek de schuld geven. Duidt aan dat melkveehouders nog niet los zijn van de beschermingspolitiek van het quotum tijdperk. Boeren doe jezelf niet tekort en beperk je productie, dit moet toch kunnen in een land waar veruit de meeste melk in handen is van cooperaties. Dus in handen van de boeren zelf.

 • Zuperboer

  #agratax(1) En hoe zie jij dat dan? Moet ik produktie minderen, maar hoe weten mijn buren daarvan? En als zij doormelken en als de prijs stijgt doordat mijn leverantie terugloopt gaan zij als stimulans nog meer melken. De kikkers in de kruiwagen houden is een lastig proces in de vrije markt. Verder is het vrij hypocriet van dhr Marc Beck om NL'ers en Ieren te beschuldigen die 30 jaar de wereldmarkt vrij hebben gehouden. Rijd een rondje Michigan en Wisconsin en je lacht om de stalletjes die in NL zijn gebouwd de laatst jaren. County's die de laatste 2 jaar 10000 melkkoeien erbij hebben gekregen zijn eerder regel dan uitzondering. Juli 2015 waren er al coops in Michigan die de melk niet meer ophaalden bij de boeren of een deel rechtstreeks voor veevoer doorstuurden.

 • Farmer4life2

  Akkerbouwers hebben jaren slechte rendementen gedraaid. Velen zijn gesneuveld.

  De enige manier dat deze overblijvers nog bestaan is meer opbrengst per ha en buffers aanleggen + een zo laag mogelijke kostprijs.

  Wat begrijpen wij melkveehouders daar niet aan?

 • pinkeltje

  Zijn er meer akkerbouwers gesneuveld dan melkveehouders? Daarbij aangetekend dat stoppen en sneuvelen twee verschillende dingen zijn met voor de buitenwereld hetzelfde resultaat, nl minder bedrijven en gemiddeld grotere bedrijven. En dat is een ontwikkeling die al of niet helaas nog wel even doorgaat.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.