Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

NMV: nieuwe derogatieonderhandelingen worden zwaar

De derogatieonderhandelingen worden opnieuw zwaar. Brussel gaat strenger toezien op de kwaliteit van oppervlaktewater. Op dat punt zal dan ook actie moeten worden ondernomen. Dat zegt Harm Wiegersma, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond.

In de praktijk zal dit volgens hem betekenen dat de veroorzaker een probleem moet oplossen. Nu wordt er nog te vaak en gemakkelijk naar de boeren gewezen, maar ook de overheid zal de hand in eigen boezem moeten steken. “Ik denk aan fosfaatproblemen bij riool overstorten of waterzuiveringsbedrijven. Dat is een andere discussie dan telkens naar één sector wijzen waar de gebruiksnormen ook nog eens steeds verder afnemen.”

Doelbeleid

Daarbij pleit hij, in tegenstelling tot de invoering van fosfaatrechten en de KringloopWijzer, voor meer doelbeleid. “Daarmee bedoel ik dat de ondernemer aan het roer zit. Dus daar ingrijpen waar het probleem zit, bijvoorbeeld door het nemen van meer grondwatermonsters. Waar het goed gaat geef je ondernemers meer ruimte en waar het niet goed gaat trek je de touwtjes aan.” Hij noemt als voorbeeld België. Daar werken ze ten aanzien van de waterkwaliteit gebiedsgewijs met 800 meetpunten. De focus ligt op de 80 punten waar de kwaliteit nog onvoldoende is. “We moeten wat mij betreft ook in Nederland af van het generieke beleid.”

Beheer
WP Admin