Rundveehouderij

Nieuws 2643 x bekeken 9 reactieslaatste update:11 jan 2016

NMV: nieuwe derogatieonderhandelingen worden zwaar

De derogatieonderhandelingen worden opnieuw zwaar. Brussel gaat strenger toezien op de kwaliteit van oppervlaktewater. Op dat punt zal dan ook actie moeten worden ondernomen. Dat zegt Harm Wiegersma, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond.

In de praktijk zal dit volgens hem betekenen dat de veroorzaker een probleem moet oplossen. Nu wordt er nog te vaak en gemakkelijk naar de boeren gewezen, maar ook de overheid zal de hand in eigen boezem moeten steken. "Ik denk aan fosfaatproblemen bij riool overstorten of waterzuiveringsbedrijven. Dat is een andere discussie dan telkens naar één sector wijzen waar de gebruiksnormen ook nog eens steeds verder afnemen."

Doelbeleid

Daarbij pleit hij, in tegenstelling tot de invoering van fosfaatrechten en de KringloopWijzer, voor meer doelbeleid. "Daarmee bedoel ik dat de ondernemer aan het roer zit. Dus daar ingrijpen waar het probleem zit, bijvoorbeeld door het nemen van meer grondwatermonsters. Waar het goed gaat geef je ondernemers meer ruimte en waar het niet goed gaat trek je de touwtjes aan." Hij noemt als voorbeeld België. Daar werken ze ten aanzien van de waterkwaliteit gebiedsgewijs met 800 meetpunten. De focus ligt op de 80 punten waar de kwaliteit nog onvoldoende is. "We moeten wat mij betreft ook in Nederland af van het generieke beleid."

Laatste reacties

 • cornelis 22

  Helemaal mee eens je hoeft niet aan te scherpen in gebieden waar geen probleem is .

 • Bennie Stevelink

  Vaak ben ik het niet eens met de NMV, dit keer echter wel.

 • farmerbn

  Nederland misbruikt Brussel en zegt steeds dat Brussel moeilijk doet. Dat is helemaal niet waar maar het komt Nederland goed uit. Zolang de PvdA in de regering zit , komen er geen versoepelingen. PvdA is bang dat ze stemmers kwijtraken aan pvdd, groenlinks en D66. Door spierballentaal en tegenwerken van de boeren hopen ze stemmen te behouden.

 • DJ-D

  Helemaal goed. Neem meteen ook een paar monsters in soppige druk begraasde natuurgebieden en neem dat als norm. Komen we mest tekort in Nederland zelfs in heel Europa ben ik bang.

 • haj146

  Insteek is goed! Druk maken voor de plekken waar het niet goed gaat en niet waar, met name de boeren, al jaren beter dan de norm presteren ook nog eens gaan korten. denk aan de 250 wordt 230. Kringloopwijzer is een goede zaak mits we dan ook binnen 3 jaar meer mogen bemesten! 1=1 wordt dan 3 gezien de potentie van de rassen tegenwoordig. Gaat het meer bemesten niet door dan ook einde KLW

 • Foxxy

  Wij hebben aerius!

  Berekeningen op basis van gemiddelde aannames.

  Een beetje timmerman krijgt een bouwtekening, op basis van de bouwtekening pakt hij zijn duimstok en of meetlint, immers meten = weten!

  Goed plan NMV!

 • mtseshuis

  Zouden we dan de rijen kunnen sluiten en gezamenlijk aandringen op genoemde aanpak. Dus dat ook LTO voor deze insteek kiest en zodoende druk op van Dam/Brussel legt om eens niet onderuit te moeten generiek!
  Dat van die natuurgebieden vind ik ook een goed plan.

 • eg wel

  @mozes11:10
  Asjemenou,gaat het wel goed?
  Misschien moet je even gaan liggen :)

 • eg wel

  @DJ-D12:22
  Ben benieuwd naar de uitslagen van monsters uit de Oostvaardersplassen, hoge bezettingsgraad, weinig groei.
  Kunnen we Oosterbeek geen opdracht geven een monster te trekken of is het verboden gebied??

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.