Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Milieudefensie: kwantumtoeslag hindert weidegang

Milieudefensie wil dat zuivelbedrijven stoppen met het uitbetalen van een kwantumtoeslag. Schaalvergroting zou het opstallen van koeien alleen maar stimuleren, een ontwikkeling die haaks staat op gestelde doelen binnen het Convenant Weidegang (CW).

Milieudefensie dreigt per 1 juli 2016 uit dit convenant te stappen als er niet sneller vooruitgang wordt geboekt. Naast het afschaffen van de kwantumtoeslag wil de organisatie dat voor 1 juli 2016 ten minste 125 melkveebedrijven waarbij de koeien nu permanent op stal staan, de koeien laten weiden. Een doel dat volgens Jacomijn Pluimers van Milieudefensie gemakkelijk gehaald moet kunnen worden aangezien de sector zelf zou streven naar 500 bedrijven in twee jaar tijd.

‘Geef weidegangbedrijven 1 cent extra per liter melk’

Ook zouden alle melkveebedrijven die koeien laten weiden, minimaal 1 cent per liter extra moeten krijgen van zuivelbedrijven. Supermarkten die het convenant ondertekenden, moeten wat Milieudefensie betreft meer kaas en andere weidezuivelproducten in de schappen leggen. Pluimers denkt niet dat een eis als het afschaffen van de kwantumtoeslag onhaalbaar is en laat weten dat er in ieder geval een aanzet kan worden gedaan.

Milieudefensie waarschuwt betrokkenen Convenant Weidegang

Milieudefensie concludeert dat de partijen in het CW, een afspraak tussen bedrijven, overheid en maatschappelijke organisaties, er in de afgelopen 3 jaar niet in geslaagd zijn het aantal koeien in de wei de laten toenemen. Daarmee komt het doel, handhaving van het niveau van 81,2 procent in 2012, niet dichterbij. Pluimers waarschuwt dat betrokken partijen op deze manier het risico lopen de geloofwaardigheid van het convenant te grabbel te gooien.

Beheer
WP Admin