Rundveehouderij

Nieuws 12 reacties

'Melkvloed geen aanleiding voor ingrijpen politiek'

De enorme melkvloed bij FrieslandCampina mag geen (extra) aanleiding zijn voor de politiek om nu snel in te grijpen in de melkveehouderij. Dit zegt voorzitter Kees Romijn van de LTO vakgroep melkveehouderij.

Het gaat hier om een tijdelijk capaciteits- en marktprobleem, stelt Romijn, en daar moet de politiek zich niet mee bemoeien, vindt hij. Anderzijds vindt de melkveehouderijvoorman wel dat snelle duidelijkheid over de milieugrenzen voor de sector zeer gewenst is.

NMV en DDB blij met signaal FrieslandCampina

LTO's tegenspeler, de Nederlandse Melkveehouders vakbond (NMV) en zusterorganisatie Dutch Dairymen Board (DDB), zien het anders. De NMV stelt dat ze blij is met het signaal van FrieslandCampina. Belonen voor het produceren van minder melk is iets waar de NMV, de DDB en Europese koepelorganisatie EMB al jaren voor pleiten.

De huidige maatregelen lijken overeen te komen met maatregelen uit het Markt Verantwoordelijkheid Programma (MVP) van de European Milk Board (EMB), zo stelt de NMV. De organisatie spreekt de hoop uit dat ook de politiek in Den Haag en Brussel inziet dat ingrijpen nodig is, "nu zelfs de verwerkers aangeven dat er te veel melk op de markt is".

'Genoeg signalen gaven komst melkvloed aan'

De DDB stelt ook dat FrieslandCampina niet verrast had kunnen zijn over de enorme productietoename, aangezien er genoeg signalen waren die wezen op de komst van veel meer melk. De DDB betwijfelt ook of de FrieslandCampina-leden zullen ingaan op het aanbod van hun coöperatie, omdat de bonus laag is en allerlei andere onzekerheden boeren ertoe aanzetten om toch maximaal te melken.

Bij de andere Nederlandse zuivelfabrieken speelt het probleem dat FrieslandCampina heeft, niet of veel minder.

Laatste reacties

 • massan

  Romijn heeft gelijk; een inschattingsfout van Campina hoeft niet tot politiek ingrijpen te leiden. Jammer dat NMV en DDB dit aangrijpen om hun gelijk te halen. Ze hebben blijkbaar nog steeds niet in de gaten dat we in Nederland niet op een eiland leven.

 • koeboertje

  Alle DDB/NMV leden grijpen deze mogelijkheid dus aan ,zoniet kunnen ze beter hun steun aan beste Sieta opzeggen !

 • Bennie Stevelink

  FC gebruikt deze maatregel om een verwerkingsproblemen op te lossen. De NMV en DDB denken dat ze hiermee een marktprobleem kunnen oplossen. Dat zal dus nooit lukken omdat de verhouding tussen vraag en aanbod niet in Nederland wordt bepaalt maar over de hele wereld.

 • Gklein

  beetje kort door de bocht van NMV/ddb. Had ook niet anders verwacht.

 • afm

  als een gek door melke dan gaan wu. allemaal kopje onder .had niet anders verwacht van lto

 • Schraar

  Vooral kort door de bocht van Kees Romijn, ik had niet anders verwacht.
  Waarom toch die extreme angst voor minder melk???
  Wat hebben we te verliezen als het aandeel van onze melk in de koelhuizen minder wordt. Deze melk gaat niet naar de wereldmarkt, maar de voorraad in en blijft van daaruit nog zeer lang op onze melkprijs drukken.
  Uiteraard gaat deze maatregel het marktprobleem niet oplossen, daar is veel meer voor nodig, maar dit is wel een duidelijk signaal en kan hiertoe een aanzet zijn.

 • Marco22

  Melken voor de wereldmarkt????? Waarom gaat het dan de pakhuizen in? Wat aan melk teveel is zijn er aan pakhuizen te weinig.
  Romijn is wel bang voor de politiek he.
  Is hij bang dat de groeiers weer in 't hok moeten en niet lto's plannetje doorgaat. De lasten bij de kleine en extensieve boeren neerleggen en lusten bij de grotere groeiers.

 • j.verstraten1

  De tijd dat we bij de overheid aan moeten of willen kloppen ligt achter ons. Onze verwerkers van melk zullen in toenemende mate zelf moeten bepalen aan de hand van de eigen strategie hoeveel en onder welke voorwaarden ze melk afnemen. Die discussie moet met de leden gevoerd worden.

 • mkastelein@hetnet.nl

  Nu blijkt wel weer dat de lto er achter staat dat de melkveehouderij naar de herrie gaat. Een Nederlandse boer moet je kort houden anders gaan ze los. Dat blijkt al jaren hoe zij zich gedragen in gebieden waar zij niet begrensd worden. Nmv en ddb pleiten al jaren om quotum te hand haven en eventueel te verruimen waar kan.
  Dan was het mest probleem ook niet zo groot geweest. Willen we als melkveehouders de kant van de varkenshouders op. Hard werken en geld meenemen.
  Als blinden achter lto aanrennen blijkt wel weer dat het je ondergang is.

 • hansvanbergen

  Meneer/mevrouw Kastelein? Het probleem? Wat is het probleem? We hebben voor het eerst een kerst gehad zonder koop/lease kwesties te hoeven regelen zonder dat de toeslagrechten linea recta naar de handelaartjes en sofaboeren hoefden te worden overgemaakt! De melkprijs ligt nog boven de 30 cent. Campina verdiend daarvan 2 cent in China. Als NMV/DDB hun zin krijgen moet Campina dat allemaal afstoten. Dat zal overigens geen probleem zijn. De babyvoeding divisie zal miljarden opbrengen en de leden. Dat betekend dat ook ander export wegvalt en dat Campina een lagere melkprijs gaat uitbetalen dan de DOC! Zeker weten. En wat te denken van Nemelco? Farmel? Rouveen? Bel Leerdammer? etc etc? Allemaal export buiten de EU. Allemaal faiilliet door de plannen van NMV/DDB! En waar waren NMV/DDB bij de discussie over betalen van superheffing in 3 jaar? Waar waren ze bij het terugkrijgen van de superheffing? Snapte ze een jaar geleden ook al hoe immens groot de problemen zouden worden bij deze superheffing? Nee dat snapten ze niet. Een anti melkveehouders club die alleen problemen gebracht heeft, de melkveehouderij financiele schade berokkend en nu weer Campina kapot wil maken. Snel afschaffen die club. Nee clubjeje want ze hebben maar een paar leden.

 • mkastelein@hetnet.nl

  Faiiliet? Hoe bedoel je dat? Betaling superheffing in drie jaar ? Terugkrijgen van superheffing? Je moet je gewoon aan je quotum houden. Dan heb je geen probleem om dit op te lossen. Het zijn trouwens plannen van lto die alleen maar gestrand zijn en nergens op slaan. Wie zich brandt moet gewoon op de blaren zitten. Trouwen leas ik liever melk als ik teveel melk en dat ik gewoon 40 a 45 cnt vang voor de melk ( 30 cnt is natuurlijk veel te weinig), want dan was m'n boterham beter belegt als nu met zo'n lage melk opbrengst en mest waar je nergens mee naar toe kan of heel veel voor moet betalen. Kies maar.

 • Schraar

  hansvanbergen, waarom zo'n hoop onzin en leugens in de wereld brengen? De NMV/DDB hebben er nooit voor gepleit dat er geen zuivel naar de wereldmarkt mag. Als er vraag is waar wij het voor kunnen produceren en dat is met de babymelkpoeder duidelijk het geval dan is er geen enkele belemmering om hier geen gebruik van te maken. Waar de EMB met ongeveer 100000 leden (zijn NMV en DDB lid van) voor pleit is het afstemmen van het aanbod op de vraag, waar dus ook gewoon de vraag op de wereldmarkt bijhoort om een redelijke melkprijs te behouden.
  Meer melken kan iedereen, het gaat er om breng je de productie terug als er teveel is, daar heeft de EMB instrumenten voor ontwikkeld.
  Deze superheffing zou helemaal geen probleem zijn geweest met een melkprijs van 40 cent. De domme instelling van de LTO waar jij het blijkbaar mee eens bent heeft de sector dit jaar al 1,2 miljard euro gekost. 12 miljard liter x 0,10 cent te weinig.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.