Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Melkprijs drukt investering in automatisering

De aanhoudend slechte melkprijs zet druk op de investering van veehouders. Melkrobotfabrikanten merken dat. Halverwege 2015 werden nog volop melkrobots afgeleverd. Maar toen al signaleerden de leveranciers dat de orderportefeuilles minder vol zaten dan in 2013 en 2014 toen de melkprijs nog goed was.

Het uitleveren van de bestaande orders leidde ertoe dat er, volgens cijfers van stichting KOM, eind 2015 3.701 bedrijven waren die melken met een automatisch melksysteem. Dat is een toename van netto 264 bedrijven. Automatisch melken maakt nu 20,2 procent van het totaal aantal bedrijven van 18.325 uit.

Zelfde reactie op lage melkprijs in 2010 en 2013

De vooruitzichten voor de opmars van de melkrobot zijn nu nog iets verder getemperd. De melkprijs lijkt maar niet uit het dal te willen klimmen. Hierdoor zijn veehouders nog voorzichtiger met hun investeringen. De melkstal blijft nog wat langer in gebruik en de vervanging van oudere robots wordt nog een jaartje opgeschoven. Die reactie op een lage melkprijs is ook zichtbaar in 2010 en 2013. De verwachting is dat ook dit jaar zo'n reactie volgt en dat er ruwweg 150 bedrijven bij zullen komen die overstappen op automatisch melken.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Toch blijven de prijzen van robots ondoorzichtig. In dit vakblad staat elke week de exacte prijs van een nuchter kalf en van een ton tarwe maar nooit de werkelijke prijs van een product die wij kopen zoals een melkrobot. Boekhouders geven onze cijfers aan supermarkten en aan andere afnemers van ons maar nooit de prijs van melkrobots die dit jaar verkocht zijn aan een collega-boer. Waarom dit allemaal (niet)? Mogen wij niets weten en moeten we dom blijven? Hopelijk in 2016 is dit wel het geval. Gelukkig nieuwjaar allemaal.

  • WGeverink

    Is dat niet een indicatie dat men er over het algemeen niet over uit is of een investering in automatisering de kostprijs wel of niet naar beneden haalt?

  • farmerbn

    Als er als melkveehouder elk jaar zo'n 20% overblijft van de omzet dan hebbben robotboeren meer kosten voor het melken en minder voor andere zaken. Je kunt nl. je euro maar één keer uitgeven. Dus een robotboer heeft robot(s) en een machineboer veel machines. Een fokker veel kosten voor ki en opfok enz. Alle drie zijn valt niet mee en is erg kostbaar. Investeren in automatisering geeft geen hogere kostprijs maar een verschuiving in de kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.