Rundveehouderij

Nieuws 19 reacties

Melkprijs blijft tot 2020 onder €0,35

De melkprijs zal tot 2020 gemiddeld niet boven de €0,35 uitkomen. Dat schetst de Europese Unie in de jongste vooruitzichten voor de middellange termijn (tot 2025).

Na 2020 zal de melkprijs verder aantrekken, aldus de voorspelling.

Prijzen trekken na 2020 aan

Sophie Helaine van het directoraat Landbouw en Plattelandsontwikkeling van de Europese Commissie zegt dat de prijs tot 2020 gemiddeld zal liggen tussen €0,32 en €0,34 per liter. "Na 2020 zullen de prijzen aantrekken." De Europese rekenaars zeggen erbij dat het gaat om gemiddelden en dat het te verwachten is dat er prijsschommelingen (naar boven en naar beneden) kunnen optreden.

De melkproductie in Europa zal toenemen. Nederland zal achterblijven bij de gemiddelde groei, vanwege de beperkingen die aan de sector worden opgelegd. Ierland, Polen, Denemarken, Letland en Roemenië behoren tot de landen die meer dan gemiddeld groeien in melkproductie. De groei zal minder snel gaan dan in het voorgaande jaar, toen de productie in een jaar met 6 miljoen ton toenam, vanwege het afschaffen van de quotering.

Exportontwikkelingen naar China

Volgens de Europese Commissie worden de exportontwikkelingen in de zuivelmarkt voor een groot deel bepaald door China. De vraag vanuit China zal de komende tien jaar minder hard groeien dan in de afgelopen tien jaar. Aan de andere kant zal de vraag vanuit andere Aziatische landen toenemen.

De Europese Unie zal het aandeel op de wereldzuivelmarkt versterken. Nieuw-Zeeland zal vanwege milieubeperkingen te maken krijgen met een afnemende groei van de export.

Europa sterk met mageremelkpoeder

Europa zal vooral sterk zijn op de wereldmarkt voor mageremelkpoeder. De vraag naar boter zal binnen de EU stijgen, deels door een groei in de bevolking, deels doordat de industrie palmolie als ingrediënt deels vervangt door boter.

Voorzitter Michel Nalet van de Europese zuivelorganisatie (EDA) zei woensdag bij de presentatie van de nieuwe vooruitzichten van de Europese Commissie dat hij niet wil accepteren dat de prijzen voor melk zo laag blijven. "Het kan niet zo zijn dat het tien jaar duurt voordat de prijs van 2014 terugkomt. We moeten aan de prijs werken. Consumenten moeten betalen wat de melk waard is. De voorspelde prijsontwikkeling is geen duurzame weg. Als we geen redelijke prijs handhaven is dat het failliet van ons systeem."

Laatste reacties

 • Vhouder

  allemaal gezwets niemand kan in de toekomst kijken

 • Nick1983

  Tjonge, leuk da we da vast weten....

 • poelsgtr

  Ongelooflijk he?! Ik vraag me af aan wie we dit soort waarzeggers hebben verdiend. Een half jaar vooruitkijken is al moeilijk maar er zijn een aantal mensen op deze wereld met een blazen bol dat blijkt wel weer.

 • wienbemelmans

  zo houden ze ons arm zo als vroeger de pastoor en de
  burgemeester,houd jij ze dom dan houd ik ze arm.

 • Mfb

  Gemiddeld 33 cent is prima toch? Dat is 8 cent meer dan men een aantal jaren geleden nog beweerde

 • rub2

  Das toch een opbeurend bericht voor de veehouder met een halfvolle nieuwe stal, die voor 35 cent is gefinancierd. Gelukkig is er werk genoeg voor een beetje afleiding.

 • Barneveldsei

  Er is weer nutteloos werk verricht. Ik kan in één minuut schrijven dat de eieren in 2020 25 euro cent per stuk waard worden. Tegen die tijd staan ze bij de apotheek bij de vitamine en afslankproducten.

 • willyv

  Mdij
  Voorzitter Michel Nalet van de Europese zuivelorganisatie (EDA) zei woensdag bij de presentatie van de nieuwe vooruitzichten van de Europese Commissie dat hij niet wil accepteren dat de prijzen voor melk zo laag blijven. "Het kan niet zo zijn dat het tien jaar duurt voordat de prijs van 2014 terugkomt.

  Klaag niet.
  De tarwe-boeren wachten al 32 jaar op een prijsverhoging. In 1983 kreeg men € 25,5 per 100kg. vandaag krijg je maar € 15,75 per 100kg.

 • Vhouder

  beste willyv staat tegen over dat je nu een gewas meer hebt als toen waar je niks voor hoeft te doen en je krijgt er toch geld voor, aanvoer van mest.

 • 344412

  Melkprijs 1983

 • mtseshuis

  @willyv: De hoeveelheid werk en kosten wat in een kilo tarwe zit kan dan ook bij lange na niet tippen aan een kilo melk. Daarnaast is tarwe sowieso een jaar te bewaren hetgeen dus alleen daarom al sterke schommelingen tegengaat.
  En met een opbrengst per hectare van 10 ton is 1600 tot 2000 euro voor aftrek kosten een leuk bedrag voor een gewas met weinig werk...Hebben het jaren verbouwd, met de juiste kennis en werktuigen doe je het er zo even bij naast het koeien melken...

 • info36

  Wat een rekenwonder hierboven. Zonder enige kennis van zaken commentaar geven.

 • JohanVV

  niemand kan correct de markt inschatten, laat staan hoe een prijs zal evolueren. De prijzen die genoemd worden zullen voor een aantal bedrijven niet dekkend zijn. Haken die daarom af of zet de lage prijs(vooruitzichten) in combinatie met minder optimale omstandigheden de productie onder druk dan kan de prijs veel sneller omhoog gaan.
  Het blijft een spel van vraag en aanbod en zoiets kan onverwachts snel keren.

 • landboer

  Failliet van het systeem? Dit kan toch niemand verbazen? Daarom is de quotering afgeschaft. Om goedkoop aan grondstof cq voedsel te komen! Daar hebben de Europese zuivelverwerkers samen met LTO jaren voor gelobbyt.

 • Farmer4life2

  Kortetermijn visie, zodat alles intensief wordt en de bodem en dieren uiterst productief worden om maar een boterham te verdienen

 • el

  Meer voor minder!

 • Piet, Midden-Europa

  Ja ''Meer vor Minder'' schrijft @el
  Dat zal de tendens zijn voor de Toekomst ... !!!
  Tenzij wij leren begrijpen dat, ''Minder ook Meer zijn kan''.
  Maar dat moeten wij dan allemaal begrijpen ... !!!

 • fosfaatboer

  Het is koffiedik ,maar de boer melkt weer voort

 • fosfaatboer

  Maar als de melkprijs ook maar een paar cent stijgt,dan gaan alle remmen er weer af en dan is het al weer gedaan met een hogere melkprijs.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.