Rundveehouderij

Nieuws

Kees Gielen commissaris Sodiaal

Topbestuurder bij FrieslandCampina Kees Gielen (56) vertrekt eind dit jaar bij FrieslandCampina. Op 1 januari 2016 start hij, als beoogd nieuwe algemeen directeur, bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Opvallend is dat hij ook lid wordt van de raad van commissarissen van de Franse zuivelcoöperatie Sodiaal.

NBWM richt zich op het sneller en goedkoper uitvoeren van vreemde valutatransacties voor het MKB.

Naast toetreding tot de raad van commissarissen van Sodiaal per 1 januari 2016, behoudt Gielen zijn commissariaten bij zuivelbedrijf Betagen in Thailand en Alaska Milk Corporation in de Filipijnen. In die bedrijven heeft FrieslandCampina een belangen van respectievelijk 50% en 99,86%.

Sodiaal telt 13.200 leden

Sodiaal draait een jaaromzet van €5,4 miljard en betaalde in 2014 een melkprijs van €36,50 per 100 liter. De coöperatie telt 13.200 leden die samen goed zijn voor 4,8 miljard liter melk. De onderneming realiseert een groot deel van zijn omzet met de verkoop van zachte kazen, Candia-melk en, samen met General Mills, yoghurts onder het merk Yoplait. Ook is de onderneming actief in de verkoop van zuivelingrediënten en kindervoeding en wil het zijn marktaandeel in op de Aziatische markt vergroten.

Sodiaal richt zich op Franse markt

Volgens een woordvoerder van FrieslandCampina richt de Franse zuivelonderneming Sodiaal zich vooral op de Franse markt en is het bedrijf met name actief in andere segmenten dan FrieslandCampina. Wel heeft de zuivelonderneming de ambitie actiever te worden in Azië. FrieslandCampina ziet desondanks geen reden om de overstap van Gielen tegen te houden.

Belangrijke rol in fusie Friesland Foods en Campina

Kees Gielen was bij FrieslandCampina van 1 januari 2009 tot 1 januari 2015 financieel directeur (CFO). Vanaf 1 januari 2015 was hij verantwoordelijk voor de uitbouw van activiteiten in met name Azië en Afrika (COO). Gielen heeft volgens coöperatievoorzitter Piet Boer onder meer een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van de fusie tussen Friesland Foods en Campina. Daarbij zijn onder zijn leiding de financiële organisatie en de administratieve processen sterk verbeterd en is gestart met het uniformeren van alle ICT-systemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.