Het eerder droogzetten van koeien wordt genoemd om de melkproductie te verkleinen. Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

Iets meer dan helft boeren mikt op bonus

Iets meer dan de helft van de veehouders wil niet meer melk gaan leveren om zo aanspraak te kunnen maken op de beloofde bonus van 2 cent per liter melk door FrieslandCampina. Dat blijkt uit een enquête van Boerderij.

In amper een dag tijd hebben 538 melkveehouders gereageerd op de enquête. 52,4 procent geeft aan niet meer melk te willen leveren in de eerste zes weken van het nieuwe jaar; 47,6 procent melkt gewoon door als gepland.

2 opties voor minder melk

Degenen die de 2 cent toeslag willen ontvangen staan 2 opties ten dienste. Ze kunnen de productie verminderen of de afvoer van melk verminderen.

Koeien eerder droogzetten

Productievermindering wordt het meest geopperd door de respondenten. Dat doen ze vooral door koeien eerder droog te zetten en meer, of versneld koeien af te voeren. Ook geeft een flink deel aan dat ze de krachtvoerkraan wat zullen dichtdraaien.

Klein overschot melk in put laten lopen

Minder afvoer van melk willen de boeren bereiken door meer melk aan de kalveren te voeren en desnoods is een klein deel bereid om een klein overschot melk in de put te laten lopen.

Beheer
WP Admin