Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Gemeente 'verbaasd' over uitspraak stal Koolen

De gemeente Bronckhorst is 'verbaasd' over de uitleg die de rechtbank Arnhem hanteert bij de vernietiging van de eerste vergunning voor het melkveebedrijf van internetmiljonair Kees Koolen en zijn bedrijf Dutch Dairy Genetics B.V. in Wichmond. Dat meldt de woordvoerder van de gemeente na bestudering van de uitspraak van de rechtbank, afgelopen vrijdag.

De gemeente is vooral verbaasd over de uitleg van de rechtbank over het begrip intensieve veehouderij; met name dat het alle vee dat niet biologisch gehouden wordt als intensieve veehouderij aanmerkt. "Naar onze mening omschrijft het bestaande bestemmingsplan buitengebied Hengelo-Vorden, dat niet intensief is: het houden van schapen, rundvee en paarden alsmede het biologisch houden van dieren." Volgens de gemeente kan de uitspraak effect hebben op de hele veehouderij in het plangebied. De gemeente Bronckhorst beraadt zich nu op hoger beroep en neemt daarover in januari een besluit.

LTO Noord: 'Uitspraak is zorgelijk'

LTO Noord is om dezelfde reden ook bezorgd over de uitspraak. Henk Jolink, bestuurder van LTO Noord in Gelderland, noemt het aanmerken van een melkveebedrijf als intensief 'zorgelijk'. Jolink vraagt zich dan ook af of de uitspraak stand zal houden in hoger beroep bij de Raad van State.

Tegelijkertijd blijft LTO niet blij met de voorgenomen plannen van Koolen voor een zeer groot melkveebedrijf in de kleinschalige omgeving van Wichmond. In meerdere fases moet het bedrijf groeien naar maximaal 650 dieren inclusief 500 melkkoeien en onder meer embryo's gaan produceren voor melkveebedrijven van Koolen in Brazilië. Jolink: "Het initiatief op zich is prima, maar een dergelijke omvang past niet op deze plek."

Bekijk de stand van zaken op de website van de gemeente Bronckhorst.

Laatste reacties

 • geen boer

  Inderdaad zeer zorgelijk dat een rechter aan de hand van een persoonlijke interpretatie reeds gedane besluitvorming blokkeert. Een gemeentelijk hoger beroep is dan ook zeer op zijn plek.
  P.S. Kees: in Brazilië kun je ook ET doen hoor, voor zover dat überhaupt zin heeft op een productieunit t.b.v. melkpoeder. Heb je ook geen risico dat je met een pot hier waardeloze embryo's blijft zitten wanneer de grens dicht gaat, bijvoorbeeld door BT.

 • Marcel v

  Het komt helaas steeds vaker voor in dit land dat rechters en overheden een standpunt hebben waar ze naartoe proberen te redeneren. In dit geval wel heel opzichtig als je het mij vraagt..
  Helaas heeft het geen gevolgen voor een rechter als later blijkt dat hij een enorme fout heeft gemaakt dus iedereen doet maar wat .

 • agratax(1)

  Misschien telt embryo productie voor de rechtbank als Intensieve veehouderij? Voor mij is deze vorm van melkveehouderij geen melkveehouderij maar houden van moederdieren voor embryo productie en hiermee is de weg vrij voor vivisectie om alleen vrouwelijke embyo's in te vriezen en in Brazilie te implanteren en de stirtjes weg te gooien. De vraag is nu in hoeverre we hiermee een etische grens overschreiden. We weten hoe het sexen bij kuikens onder een vergrootglas ligt. Nu wil de veefokkerij deze weg discutabele weg inslaan?

 • V

  Goed besluit van de rechter, de samenleving moet beschermd worden tegen dit soort uitwassen van het kapitalisme.

 • geen boer

  @3 wees niet bang, deze kant gaat het in de veefokkerij niet op hoor, en al helemaal niet voor een grootschalige, commerciële productie-unit. Typisch iets voor iemand van buiten de sector die zich van alles laat aanpraten door een leger aan 'adviseurs', onder het motto "wanneer het maar modern lijkt dat is het goed". :-)
  Beter eerst de basics van zo'n grote productieunit (personeel/routine/voeding/vruchtbaarheid/gezondheid) maar eens op orde. Daarna kun je nog wel eens op een kladblokje een berekening maken wat er bij zo'n grootschalige ET operatie nu eigenlijk allemaal komt kijken aan (be)handelingen, wat de risico's zijn, en wat dat allemaal gaat kosten.

 • 344412

  Dit krijgt hij niet meer recht gepraat, beter maar mee stoppen en bestaand bedrijf overnemen, zijn er zat te koop.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.