Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Garantieprijs FrieslandCampina daalt licht

De leden van FrieslandCampina ontvangen over januari 75 cent per 100 kilo minder voor hun melk dan in december. De garantieprijs komt uit op €29,25 euro per 100 kilo melk.

Biologische melkveehouders gaan er met een daling van €2,25 per 100 kilo sterker op achteruit. Ze ontvangen over januari een garantieprijs van €49,75 per 100 kilo.

Positieve correctie december

Anders dan bij hun gangbare collega's is de garantieprijsdaling niet het gevolg van de verwachting dat de melkprijzen van de meeste referentiebedrijven in januari zullen dalen. De biologische melkveehouders profiteerden in december van een positieve correctie op de garantieprijs. Nu worden ze weer gewoon betaald op basis van het biologische mandje.

Daarbij is het de verwachting dat de biologische melkprijzen van de meeste referentiebedrijven gelijk zullen blijven. Deze markt heeft nog geen last van een overaanbod. De gangbare zuivelmarkt heeft vooral in Europa last van een hoog aanbod als gevolg van gunstige weers- en productieomstandigheden.

Arla-pris

FrieslandCampina's Europese concurrent Arla heeft de melkprijs voor januari gelijk gehouden. De zogenoemde Arla-pris voor januari staat op omgerekend €31,82 (DKr 237,5). De biologische Arla-pris melkprijs is licht verhoogd naar omgerekend €48,19 (Dkr 359,6).

Vergelijkbaar gemaakt met de uitbetaling van andere Nederlandse zuivelverwerkers ontvangt een FrieslandCampina-boer over januari €29,15 per 100 kilo melk bij een jaarleverantie van 700.000 kilo. Deze prijs is exclusief het effect van toeslagen voor seizoen of weidegang. Vorig jaar bedroeg het januari-voorschot €30,15 per 100 kilo.

Laatste reacties

  • redactie2

    De daling van de garantieprijs is het gevolg van de verwachting van FrieslandCampina dat de melkprijzen van de meeste referentiebedrijven in januari zullen dalen. Dus niet de melkprijzen zelf, maar de verwachting van FrieslandCampina is leidend. Als al die referentiebedrijven hetzelfde redeneren zullen alle referentieprijzen dus dalen. Hoe krom is dat?

    E. Jansen, Wageningen

  • WJHDKremer

    Hiermee financieren ze de 2 euri per 100 kg om de melkleverantie in toom te houden. hahaha

Of registreer je om te kunnen reageren.