Rundveehouderij

Nieuws 1878 x bekeken 5 reacties

'Frankrijk beste zuivelland'

Van de 10 grootste zuivellanden in de wereld, scoort Frankrijk het beste wat concurrentiekracht betreft. Tweede is Nieuw-Zeeland, gevolgd door Duitsland, waarna Nederland pas op de vierde plaats komt.

Dat blijkt uit een studie van de agrarische dienst FranceAgriMer, die wel gebaseerd is op de situatie van 2013. De dienst gaf punten voor 40 aspecten, zoals de organisatie van de sector, het productiepotentieel, de duurzaamheid van de verschillende bronnen, de technische kennis en kunde van het productieproces en het aantal markten dat wordt bediend.

Frankrijk scoort het hoogst

Frankrijk scoort op die ranglijst 645 van de 1.000 punten, op de voet gevolgd door Nieuw-Zeeland met 642. Duitsland komt met 614 ook nog boven de 600 punten uit, terwijl Nederland volgens FranceAgriMer 590 punten en Ierland 552 punten scoort.

Wel hoge schulden voor Franse melkveehouders

Uit het onderzoek is ook een aantal negatieve punten naar voren gekomen, geeft FranceAgriMer toe. Zo zitten de Franse melkveehouders relatief zwaar in de schulden en zijn de productiekosten voor de zuivelsector hoger dan in de meeste andere landen.

Concurrentie

De dienst houdt de verdere resultaten geheim uit concurrentie-overwegingen. ''Het is een middel om in een sterk concurrerende omgeving de juiste richting te kiezen en acties te ondernemen'', aldus Dominique Chargé, voorzitter van de zuivelsectie binnen de organisatie.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Wij van Wc eend....

 • Bennie Stevelink

  Tegelijk is Frankrijk het land waar de boeren het meest de straat op gaan en de meeste staatssteun en overheidsbescherming nodig hebben

 • farmerbn

  Het enige nadeel is het verplichte pensioen in Frankrijk. Omdat er zoveel gepensioneerden zijn moeten de relatief weinige actieven fors betalen. Ruim 40% van de winst gaat naar de sociale voorzieningen. Om het bedrag te drukken investeren de Fransen massaal in trekkers en robots. Als de melkprijs dan daalt dan zitten ze meteen in de problemen. Maar wie het hardst zeurt ,krijgt de meeste steun.

 • BO(skabout)ER

  eigenlijk heel onlogisch verhaal Farmerbn. Als je zo'n groot luxe machine park hebt dan kan je in tijden van een slechte melkprijs toch alles zelf doen en nieuwere machines uitstellen. Je hebt dan dus weinig kosten voor voor machines en bijna geen loonwerk kosten.

  maar daar gaat het totaal niet om in dit verhaal. Ik hecht trouwens weinig waarde aan dit soort onderzoeken. I

 • halbe

  Ik denk dat het verschil zit in het woord 'potentieel'. Je kunt nog zoveel potentie hebben, als je het niet waar maakt komt er niets van terecht. Ik denk dat in Frankrijk daar het probleem zit. We boeren nu ruim twintig jaar in dit mooie land, maar altijd met de rem er op. Nu het even tegen zit zijn er weer hordes melkveehouders die het voor gezien houden. Gelukkig zijn er nog jonge boeren die het wel proberen maar de hele sektor heeft wel een probleem.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.