Rundveehouderij

Nieuws 2341 x bekeken laatste update:3 dec 2015

Fokwaardeschatting: stabiele top, interessante nieuwkomers

Na de nieuwe stierindexendraai blijft Bookem de lijst bij de zwartbonte stieren aanvoeren.

Hij heeft een ruime voorsprong van 60 punten ten opzichte van nummer twee Shot Trigger en nummer drie Delta Atlantic. Zo stabiel de top van de lijst is, zo groot is de variatie. Ook met genomic informatie zijn afwijkingen mogelijk. Een Delta Jewel bijvoorbeeld (Diamond x Goldwyn) stijgt 93 punten NVI en €129 INET.

Bruchter Passe en De Vrendt Brandy

Dalers waar niemand ooit meer van zal horen zijn er ook. Biesheuvel O'Brain zakte 110 punten NVI en €177 INET. Bij de roodbonte stieren zijn twee interessante nieuwkomers. Bruchter Passe (Kylian x Mr. Burns) laat de komende week tijdens de HHH-show in Zwolle een dochtergroep zien. Zijn fokwaarden zijn uitermate goed. Met 200 punten NVI en 111 exterieur is staat hij op de vierde plaats. Direct daaronder staat De Vrendt Brandy (Andy x Fiction). Deze heeft minder productieaanleg maar zijn exterieur wordt nog hoger gewaardeerd met 113. Bij het MRIJ-ras zijn helaas weinig nieuwelingen die beter zijn dan de oudere generatie. Rudolf Dn staat al jaren in de top. Helaas levert zijn zoon Rivaal 50 punten NVI in.

Balisto domineert

Bij de proefstieren in West-Europa domineert de jonge stier Balisto. In Nederland en Duitsland is zijn invloed erg groot. Zelf stijgt Balisto met zijn fokwaarde en op basis van geninformatie wordt hij als uitzonderlijke productievererver voorspeld. Hopelijk zal hij over enkele jaren zijn fokwaarde houden want toppers van vorig jaar laten nu op belangrijke punten liggen, zoals percentage eiwit, en zijn niet meer interessant voor de Nederlandse veehouder.

Of registreer je om te kunnen reageren.