Rundveehouderij

Nieuws 18376 x bekeken 51 reactieslaatste update:29 dec 2015

Boeren betaald voor dempen leveranties

FrieslandCampina gaat leden-melkveehouders 6 weken lang €2 per 100 kilo melk extra betalen om de melkleveranties niet verder op te voeren of te beperken.

Deze oproep tot tijdelijke productiebeperking is nodig om de toevloed van melk in toom te houden. In december groeide de melkaanvoer met 2,6 tot 2,7 miljoen kilo per dag, ofwel met 14%  à 15% ten opzichte van december 2014. Het is ook een forse toename ten opzichte van november. Zou deze tendens doorzetten, dan komt de toename van de melkproductie in januari op zo'n 20% ten opzichte van januari 2015.

Pas half februari extra verwerkingscapaciteit

Met zo'n toename van de aanvoer was niet gerekend. Extra verwerkingscapaciteit komt pas half februari vrij. Dan kunnen met name de fabrieken in Borculo en Leeuwarden extra melk aan. Tot die tijd moet FrieslandCampina de melkstroom zien te beperken of elders te laten verwerken. Om die reden is ook met vrijwel alle grotere verwerkers in Nederland contact geweest over de vraag of zij ook melk van FrieslandCampina erbij kunnen hebben.

Foto: ANP
Foto: ANP

Romijn: spijtig dat extra melk niet goed valt te verwaarden

Voorzitter van LTO Melkveehouderij Kees Romijn kan de maatregel van FrieslandCampina begrijpen, maar vindt het jammer dat het nodig is. Hij bedoelt met deze opmerking dat hij het spijtig vindt dat de extra melk niet goed valt te verwaarden, niet dat hij vindt dat Nederlandse melkveehouders nu te wild melken. Romijn durft niet te zeggen of de door FrieslandCampina uitgeloofde bonus (€2.500 voor een melkveehouder met een jaarleverantie van 1 miljoen kilo op jaarbasis/125.000 kilo gedurende 6 weken) gaat werken. Hij constateert wel dat een melkveehouder de komende weken 5 tot 6% meer zou moeten melken om meer geld binnen te halen dan via de bonus.

Wiegersma: goedkoopste oplossing voor FrieslandCampina

Voorzitter van melkveehoudersvakbond NMV Harm Wiegersma constateert dat de maatregel van FrieslandCampina gewoon de goedkoopste oplossing is voor het zuivelbedrijf. Extra melk lozen op de spotmarkt was duurder geweest, stelt hij. Bovendien was de enorme melktoevloed eenvoudig te voorkomen geweest, als de zuivelindustrie had geluisterd naar de European Milk Board, waar de NMV ook lid van is.

6,4% meer melk geleverd in 2015

De leden-melkveehouders van FrieslandCampina hebben in 2015 circa 6,4% (600 miljoen kilo) meer melk geleverd dan in 2014. Om deze melk te verwerken heeft FrieslandCampina in de afgelopen jaren al fors geïnvesteerd in extra verwerkingscapaciteit. Echter, vanaf november 2015 is de melklevering in een plotselinge stroomversnelling terecht gekomen. Alle verwerkingscapaciteit van FrieslandCampina is daardoor bezet en de mogelijkheden om de boerderijmelk bij andere zuivelondernemingen te laten verwerken of direct door te verkopen aan andere afnemers zijn eveneens benut.

Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Referentieperiode 13 t/m 27 december 2015

De referentieperiode voor de 'melkgroeipauze' is het tijdvak van 13 tot en met 27 december 2015. Melkveehouders die in de eerste 6 weken van het nieuwe jaar niet meer melken dan 7 keer de gemiddelde productie in de december-periode, ontvangen een vergoeding over de geleverde melk van € 2 per 100 kilo melk (exclusief btw).

De maatregel geldt niet voor leden-melkveehouders met biologische- of biologisch dynamische melk.

Laatste reacties

 • geen boer

  heb hier altijd gezegd dat een A-B prijssysteem een kwestie van tijd is, zodra de verwerkingscapaciteit optimaal benut zou zijn. Dit is een voorloper daarvan.
  Is ook logisch, in buurlanden gebeurt dit al, en geen enkele industrie laat toeleveranciers onbeperkt aanleveren.

 • Leusden

  Teveel koeien, kalfjes, melk en mest. De sector maakt zichzelf kapot als we zo doorgaan!!!!!!!!!!!!!

 • mts.kleingebbink1

  2 EURO PER 100 KG I.P.V
  2 EURO PER 1090

 • Trot

  Wordt dat betaald door de inhouding op de meer geleverde melk want niet stijgers komen nog steeds 8centt te kort

 • eenvoudige boer

  Dit is toch wel een trendbreuk. Een betere prijs krijgen als je minder levert.

 • frl

  Dan kan de kwantum toeslag er ook wel af,niet meer van deze tijd.

 • Word tijd voor een a-b systeem dan kunnen al de explosieve groeiers zo hard groeien als ze willen zonder dat het ten koste gaat van de gewone gezinsbedrijven!

 • Bennie Stevelink

  Voor de reageerders die geloven in een A en B melkprijssysteem: deze maatregel is niet bedoelt om een deel van de melk hoger te verwaarden maar omdat er gewoon te weinig verwerkingscapaciteit is. Het heeft niets met melkverwaarding te maken.

 • massan

  MISMANAGEMENT!!!
  Deze term is beter op zijn plaats voor Campina. Een aantal fabrieken sluiten en daarna roepen dat er te weinig vewerkingscapaciteit is?

 • simpel boerke

  @mozes, een A B systeem zie ik zo snel niet gebeuren, maar een soort van fabrieksquotum dat markt oriënterend werkt zie ik er op termijn nog wel komen. Ongebreidelde groei net als nu blijkt ook niet zaligmakend om het zachtjes uit te drukken.

 • massan

  MISMANAGEMENT!!
  Als grote stem(Campina) in de NZO pleiten voor fosfaatrechten die verhandelbaar zijn en dan niet begrijpen dat de productie blijft stijgen omdat geen enkele potentiële stopper op dit moment durft te stoppen?

 • Katrijn van Dalen

  @massan de meeste fabrieken die gesloten zijn, zijn consumptiemelkfabrieken. Daar kan je geen extra productie draaien bij een teveel aan melk, want de producten zijn kort houdbaar.
  Hierbij is dus overcapaciteit die alleen maar geld koste afgestoten. Lijkt me een vrij goede beslissing...

 • Farmer4life2

  Mismanagement is idd op zijn plaats. De Amersfoortse bestuurders hebben geen rekening gehouden met de intensivering bij lage prijzen. Bijna 3kwart heeft nieuw gebouwd.... Wie dit niet zag aankomen was echt blind.

 • daan1908

  Wel een beetje luxe als je zoiets bedenkt .

 • alco1

  Ik denk dat het weinig zoden aan de dijk zal zetten.
  Productie verhogers gaan gewoon door.
  En dit alles door de grote onzekerheid die er gecreeerd is door bureaucratisch falen.
  Iedereen is bang de boot te missen.

 • geen boer

  @Mozes, een A/B/C systeem zal m.i. niet ingevoerd worden om een gedeelte voor méér geld te verwaarden, maar om de aangeleverde hoeveelheid te sturen. De gewenste hoeveelheid is de maximale verwerkingscapaciteit, die nu dus bereikt is. Boventallige melk moet op de spotmarkt verkocht worden (dat ging vanuit het oosten de laatste weken al naar Duitsland, vraag je RMO chauffeur maar eens) en dat kost veel geld momenteel. Dan beter een bonus voor levering beperken, icm met de verlaagde basisprijs.
  De verwachting is dat de Duitse productie zal verhogen in Q1-2016, dus die spotprijs gaat nog verder onderuit, en gezien deze maatregel twijfelt het FC management of ze het überhaupt daar nog wel kwijt kunnen.
  Permanente oplossing: A prijs gebaseerd op historische leverantie, een B-prijs als smalle buffer, en een C prijs gebaseerd op spot. Per maand kan dit aangepast worden.
  Gebeurt in andere EU landen al.

 • Zuperboer

  Mismanagement en met name besluiteloosheid bij ELI zorgen voor extra produktie die nu voor deze problemen zorgt.

 • tinus888

  zal de NMa dit wel goed vinden,uientelers kregen er problemen mee

 • radewijk

  Na 1 februari zal de melkstroom vanzelf wel minder worden als iedereen zijn nieuwe bemestingsplan klaar heeft, Als je dan veel mest moeten afzetten en verwerken, en ook nog grond erbij moet hebben om aan de wetgeving te voldoen, kun je bij deze melkprijs beter minder koeien melken zodat je minder hoge kosten hoeft te maken om van je mest af te komen en grond te huren/kopen

 • h.l.smeenge@hetnet.nl

  Dat we nu een grote stijging hebben van de melkleveranties hebben is mede een oorzaak van de keuze van het verhandelbaar stellen van fosfaatrechten daardoor blijven de toekomstig stoppers door melken.
  Hieraan is Friesland Campina mede schuldig door deze keuze te maken.en dus voor te kiezen dat iemand die wil uitbreiden geen plaatsingsruimte hoef te hebben. En dus nog steeds geen grond moet hebben en uit eindelijk met het mestbeleid nog steeds niet de naar een gesloten kringloop gaat via grond gebondenheid.

 • driepint

  Romijn, Romijn, Romijn.... Wat val je hier weer door de mand door niet het probleem te benoemen. Je vindt kennelijk niet dat de Nederlandse melkveehouderij te wild is gegroeid, maar alles (productiebeperking RFC, fosfaatrechten) wijst erop dat de melkveesector volledig losgeslagen is. En nu verwacht je dat de overheid met een oplossing komt?? Ga maar eens met varkenshouders praten over de betrouwbaarheid van de overheid. Het is de partij met de minste kennis van zaken. Neem zelf eens verantwoordelijkheid als belangenbehartiger en kom met een oplossing en roep niet wat je achterban wil horen.

 • WJHDKremer

  hahaha

 • ...............

  Denk dat "Radewijk" wel eens gelijk kan hebben.

 • tinus888

  wiegersma heeft ze beter op een rijtje dan romijn

 • teunisenwilly1

  Met robbies eens hier boven. Romijn wees vent ga voor een grond gebonden melkveehouderij heel simpel. En die ondernemer die als maar door heeft in 2015 en geen voldoende grond terug naar zijn coutum 1 april 2014 fosvaat probleem ook op gelost.

 • landboer

  t Was maar een druppel ?

 • daan1908

  Noteer maar vast , dit gaat niet meer gebeuren binnen 2 jaar is er , met alle maatregelen op komst een precies omgekeerde situatie.

 • werklust

  Het begin van een soort fabrieksquotum?

 • rooieroza

  Frieslandcampina moet zich heel diep schamen !!!! Dit is zwaar mismanagement en daar zullen dus ook in de directie en in het bestuur koppen moeten gaan rollen !

 • schooteind1

  H.L Smeenge is niet goed op de hoogte, maar goed dat gebeurd wel vaker op dit forum. Wil je uitbreiden dan heb je te maken met de amvb melkveehouderij waarbij de grondgebondenheid wordt gewaarborgd. Effe jezelf in de materie verdiepen voordat je boute uitspraken doet.

 • agratax(1)

  Deze minder lever premie komt uit de FC pot. De pot van de leden dus, boerengeld die de boeren niet als nabetaling krijgen of ze missen dit bedrag in de toekomst. Hoe maak je boeren lekker om te zorgen dat je niet meer melk krijgt dan je kunt verwerken. Dit hele verhaal wordt door de eigenaren van FC zelf veroorzaakt daardat ze zich niet wensen te houden aan de maximale verwerkingscapaciteit van hun eigen fabriek. Boeren ondernemers??? Lijkt er niet op!! Ze producern maar tot hun eigen verwerkingscapaciteit aan 24 uur X 7 dagen niet genoeg heeft.

 • halbe

  In Frankrijk is al een fabrieksreferentie ingesteld. Daar heeft de zuivelindustrie niet zitten afwachten. Welliswaar omdat er niet voldoende verwerkingscapaciteit is, maar het signaal naar de leden/leveranciers is duidelijk: we gaan niet al jullie melk verwerken. Sommige fabrieken hebben een A en B prijs, soms zelfs met een C prijs. Andere fzabrieken zoals Lactalis hebben gewoon hun contract hoeveelheid en alles daarboven krijg je niets voor.
  Het voorkomt niet dat ook hier de melkprijs omlaag gaat door een wereldwijde overproduktie, maar het leert je wel om uit te rekenen wat de laatste liters je kosten.

 • HJ O R

  Sybren Attema zijn positie is onhoudbaar geworden, jaren schreeuwde hij van de bune dat er gouden tijden aankwamen.
  Een ieder die het waagde kritische vragen te stellen werd voor gek verklaard, net als Sieta!

 • Kriek

  Je kunt het beste iedereen de schuld geven campina, de banken etcetc, maar het logische is als iedereen 200-300 koeien gaat houden en er is al genoeg melk dat vanzelf de prijs daalt.
  Het is voor iedereen even snel weer kerstmis en maar steeds harder werken voor minder.
  Mensen ge leeft mar een keer.....................

 • de beul

  Waar is de regeling van 2,5 gve per hectare.

  Alles opgelost mest,melk,ruwvoer,en onze consument
  snapt het ook.

 • kleine boer

  Vuurwerk en nog niet eens oud en nieuw.....vooral nieuw.... Wel mooi toen er zelf over het quotum heen werd gemolken was het goed en prima en kon niet beter en nu de fabriek zegt even tijdje pas op de plaats tijdelijk is de wereld te klein. Kom op zeg toch goede maatregel niks met mismanagement te maken gewoon roeien met riemen die je hebt dit geld ook voor melkfabriek. Niet mee eens zou zeggen vertrek niemand houd je tegen. Als bij jezelf de melktank te klein word en je hebt nog geen nieuwe door omstandigheden ga je toch ook oplossing zoeken tijdelijk.

 • info104

  Radewijk je visie klopt , de fosfaat productie van 2013 die in 2017 aan de orde komt is iedereen nu blijkbaar blind voor, dit zal voor de groeiers van na 2013 erg duur komen te staan, zo het er nu voorstaat zullen zij terug moeten met hun aantal vee als dat in 2015 was gebeurd zou dat de mestmarkt vooral nu goed van pas komen . Nu zijn de ophaalprijzen al 20 euro per ton en voorzie dat deze nog wel eens naar 30 euro kan oplopen, zelfs de huurprijzen van grond gaan al naar 2000 euro per ha. Wanneer gaan we ons verstand gebruiken, en dan de melkfabriek mismannisment in de schoenen schuiven , ik vind het schandalig.

 • afm

  dit wilde tog een groot aantal boeren. en lto. meer meer en nog veel meer . en de prijs zal nog veder dalen .maar dan moet ju niet gaan klagen

 • Koen Franken

  De melkveehouderij blinkt echt weer uit door iedereen maar de schuld te geven , is het niet de Rabo , dan is het FC deze keer . Maar er is er maar 1 die de handtekening heeft gezet om nog meer koeien te gaan te houden . Inderdaad , de melkveehouder zelf , en niemand anders . Dus stop een keer om dit te doen , en steek de hand eens in eigen boezem .

 • peter1939

  goede zet van FCDF; het is tijdelijk en iedereen kan kiezen, niets mis mee...als ze veel te veel verwerkingscapaciteit hadden gebouwd met boerengeld was t ook niet best...nu amvb en fosfaatrechten de komende 2 jaar hun uitwerking nog moeten hebben komt alles op pootjes terecht.....ruwvoer zal goedkoper worden en fosfaatrechten via beurs verhandelen zal ook extreem hoge prijzen voor deze rechten voorkomen.....

 • jongvee

  Helemaal met Peter eens, min of meer grondgebonden fosfaatrechten lossen alles vanzelf op

 • gjh

  robbies helemaal mee eens KEESJE ROMIJN blijft maar slap uit zijn nek lullen zoals gewoonlijk. Zeg gewoon eerlijk tegen je achterban wat er fout gaat !!!

 • missis

  zet dit zoden aan de dijk? Als weidekoeboer plus je € 1,- / 100 kg melk als je niet meer gaat leveren. Immers je krijgt € 1,- weidetoeslag over de geleverde melk dus ik verwacht niet echt veel van deze maatregel............... alleen voor degenen die sowieso niet meer leveren is het mooi "meegenomen".

 • B. Heeren

  friesland/campina die wist dat er 20% meer melk zou komen na 1 april daarvoor hadden ze de leden een enqeute laten doen. Nu melk op de spotmarkt aanbieden is het domste wat ze kunnen doen . Maak er melkpoeder van voor de kalveren . Melk uit de markt kalveren duurder en de boer is winnaar. Het is gewoon heel simpel.
  mvg Theo Heeren

 • Bennie Stevelink

  @B. Heeren, zo te zien begrijp je er niets van. Ze hebben momenteel meer melk dan ze kunnen verwerken. Ze kunnen er dus geen kalvermelkpoeder van maken omdat ook de poederfabrieken op dit moment tot het maximum bezet zijn. Ze moeten noodgedwongen melk doorleveren aan anderen omdat hun eigen fabrieken het niet aan kunnen. Melk op de spotmarkt aanbieden of in het riool laten lopen, dat is momenteel de keuze.

 • Foxxy

  Feitelijk juicht Rfc op dit moment een melk-staking toe!

  Waar in het verleden het bestuur op tegen was,zou het ze nu handig uitkomen, en zelfs misschien iets druk van de overvolle markt halen

 • Marco22

  Lto Romijn vind het spijtig dat de extra melk niet verwaard word? Wat is dat met dat lto-volk? Denken ze echt dat je ongelimiteerd tegen de plinten op kunt melken. Ja, gassen na 1 april ,melken al wat je kunt. Een dikke plaat voor zijn harsens dat heeft ie,Romijn. Op diverse vergaderingen ook op die van RFC werd besmuikt gelachen als het over de NMV en DDB ging dat waren maar gekkies en keuterboeren,kleintjes die redden het toch niet. Grote stallen moesten er komen 200-300 koeien. Wat heeft gebracht waar we nu in terecht zijn gekomen,al die xtra mestwetten. Lto heeft geen visie.
  Mooie oplossing van RFC straks nog een keer mp laten zakken. Per slot van rekening is het toch allemaal boeren geld.

 • Schraar

  Dit is duidelijk een noodsprong die wrs weinig effect zal hebben. Degenen die toch al niet van plan waren om te groeien zullen er van profiteren zonder dat er dus minder melk komt. Degenen die op aan het schalen zijn zullen voor deze korte periode geen koeien gaan ruimen die ze daarna weer denken nodig te hebben.
  Om effectief in te kunnen spelen op de vrije markt zullen FC en ook alle andere zuivelverwerkers over moeten gaan op structurele maatregelen: Een A/B systeem, zoals Rouveen al doet. Een fabrieksquotum A melk op historische basis en wat extra geproduceerd wordt is B melk. Als alle melk goed te verwaarden is dezelfde prijs, als de extra melk niet goed te verwaarden is de spotmarktprijs voor de B melk. Als het verschil tussen deze twee maar groot genoeg is, zoals nu het geval is zullen boeren het wel laten B melk te produceren. Dit is de enigste mogelijkheid om de melkstroom te temperen zonder dat het alle boeren weer geld kost.

 • Mfb

  De huidige problematiek heeft niets te maken met het verwaarden van de melk maar alles met een te kleine verwerkingscapaciteit.
  Met A en B melk je verwaarding sturen is onzin. De prijs wordt bepaald op de wereldmarkt en daar hebben wij met onze paar koeien geen invloed op.
  Wanneer met een paar maand het capaciteitsprobleem is opgelost hoor je hier ook niemand meer over.
  Door nu met z'n allen iets af te remmen lossen we de grootste problemen op. Het gaat natuurlijk ook alleen maar werken wanneer we met z'n allen iets afremmen.

 • Bennie Stevelink

  @Mfb, volledig mee eens. Gelukkig toch nog iemand die er iets van begrijpt.

 • simpel boerke

  @mfb, het eerste probleem is inderdaad de verwerking, maar om te zeggen dat er geen marktprobleem is is toch wat kort door de bocht geredeneerd. Verklaar mij anders maar een eens waarom de spotmarkt zo laag is. Inderdaad, er is geen markt voor al die extra melk of je moet melkpoeder geproduceerd voor de opslag een markt noemen.

Laad alle reacties (47)

Of registreer je om te kunnen reageren.