Rundveehouderij

Nieuws

Blijvende opmars melkstallen met capaciteit

Veehouders zoeken naar melkinstallaties die relatief weinig arbeid vragen. Om deze reden blijven melkstallen met veel capaciteit in aantal en dus ook procentueel toenemen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KOM (Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties).

De zij-aan-zijstallen laten een toename zien van 186 stuks tot een totaal van 20% in de markt. Het aantal swingovermelkstallen ligt nu op 389 stuks. De procentuele toename is echter enorm want eind vorig jaar was het aantal nog 322 stuks. Dat betekent een toename van ruwweg 20%. Ook het aantal draaimelkstallen is toegenomen, met 30 stuks tot een totaal van 901. Daarmee beslaan deze stallen 4,9% van de markt.

 

Gebruik melkrobot groeit

Automatisch melken realiseert ook forse tijdsbesparing en flexibelere inzet van de uren van de veehouder. De melkrobot realiseert dan ook altijd nog groei in de markt. Met een toename van 264 bedrijven ligt het totaal aantal bedrijven dat nu met een melkrobot werkt op 3.701, ofwel 20,2% van de markt.

42% gebruikt visgraatmelkstal

Het meestgebruikte melksysteem is met 42% van de markt nog altijd de visgraatmelkstal. Het aantal visgraatmelkstallen in gebruik is echter al jaren dalend. Dat geldt ook voor de grupstallen en de tandemstallen. Deze laatste 2 melkstaltypen zijn samen altijd nog goed voor 10% van de markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.