Rundveehouderij

Nieuws 1262 x bekeken

Belgen en Duitsers vrezen BTV-8 en 4

De oprukkende blauwtongvirussen type 8 (BTV8) in Frankrijk en type 4 (BTV4) in Oost-Europa baren Belgische en Duitse veehouders en diergezondheidsinstanties zorgen. Met name schapenhouders in België vrezen komend voorjaar een grote sterfte onder hun schapen, omdat er geen vaccin beschikbaar is.

Dit meldt de Gazet van Antwerpen. De Franse overheid kocht de afgelopen maanden de volledige voorraad van 2 miljoen doses vaccin tegen BTV8 op om de Franse veestapel te beschermen. De Belgen willen hun schapen half januari kunnen vaccineren zodat niet alleen de schapen maar ook de lammeren die vanaf half februari geboren worden, te beschermen. Dat tijdsbestek is volgens het Belgisch ministerie van Landbouw niet haalbaar. Er is op 1 december een Europese aanbesteding uitgeschreven, eind januari wordt er een leverancier gekozen. Vervolgens duurt het daadwerkelijk leveren nog drie tot zes maanden. Dus op zijn vroegst eind april kunnen de eerste schapen en runderen gevaccineerd worden.

Verplicht entprogramma

Niet alleen BTV8 houdt de gemoederen bezig, ook de uitbraak van BTV4 in Oost-Europa is zorgelijk, stelt het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) in Duitsland. Gezien de snelheid waarmee het virus zich van Griekenland richting de Oostenrijkse grens oprukt is het risico dat het virus komend knuttenseizoen Duitsland bereikt volgens het FLI hoog. De economische en dierwelzijnsgevolgen van een besmetting van onbeschermde runderen of schapen zijn groot. Wat het FLI betreft moet er serieus gekeken worden naar een verplicht entprogramma. De kosten daarvan wegen volgens het instituut niet op tegen de baten.

Of registreer je om te kunnen reageren.