Rundveehouderij

Nieuws 5093 x bekeken 24 reacties

'Zuivel schuift te veel onder leveringsvoorwaarden'

De Nederlandse zuivelondernemingen willen te veel zaken die niet direct met de melkkwaliteit te maken hebben onder de leveringsvoorwaarden schuiven.

Ze zouden zich meer moeten richten op datgene waarvoor zij zijn opgericht: het goed vermarkten van de door melkveehouders geleverde melk. Dat stelt de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) in een open brief aan de zuivelindustrie.

Noodzaak aanvullende eisen niet duidelijk

De bond maakt zich zorgen over de nieuwe leveringsvoorwaarden die zuivelondernemingen melkveehouders willen opleggen. Hieronder vallen zaken als de verplichte invoering van de Kringloopwijzer, de termijn waarop kalveren in I&R gemeld moet worden en de keuze van voerleverancier. De noodzaak of het doel van deze aanvullende eisen zou niet duidelijk zijn.

NMV-voorzitter Harm Wiegersma vindt dat het primair de taak is van overheid en belangenorganisaties om te zorgen voor een goede regelgeving. Hij begrijpt dat de overheid zich, gezien de liberale wind die er waait, steeds terughoudender opstelt. Ook het verdwijnen van het Productschap Zuivel maakt het invoeren van nieuwe regels niet eenvoudiger.

NMV: leden moeten zich verzetten

Toch doet de NMV een dringend op de zuivelondernemingen om af te zien van deze aanvullende eisen in de leveringsvoorwaarden. De bond roept haar leden op zich bij hun eigen zuivelfabrieken te verzetten tegen eenzijdige wijzigingen van de leveringsvoorwaarden die geen enkele doel dienen.

Wiegersma erkent dat de ledenraad binnen een zuivelonderneming een belangrijke rol speelt bij het wel of niet aannemen van nieuwe leveringsvoorwaarden. Meer transparantie in de besluitvorming, ook binnen de ledenraad, is echter gewenst. Daarbij zouden bij ingrijpende wijzigingen alle leden hun stem moeten kunnen laten horen.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Paar jaar terug kreeg je bord of zoiets als je zoveel jr eerste klas geleverd had da vond ik al mooi toen als het weer gelukt was nu niks meer van zoiets dus weinig individuele waardering meer dat mag van mij weer terug. Geeft waardering en doe je moeite voor nu veel andere fratsen waar niemand wa aan heeft.

 • Farmer4life2

  Eisen stellen kan iedereen.
  Een mooi verhaal vertellen over China ook. (Het beloofde land)

  Op je thuismarkt continu marktaandeel verliezen is ook niet zo moeilijk. Wel een schande. RFC begint glans te verliezen. De concurrentiepositie is in west Europa bar slecht.

  Ga eerst zaken op orde stellen en aub, ga geen geld steken in reclame van Chocomel. Het meest ouderwetse merk waarbij je geen extra consumptie krijgt die opwegen tegen de reclame kosten.

  - China = rising star
  - west europa = problem child
  - sommige A merken vb Chocomel = dog
  - melkveehouders = milking cow.

  Hoop toch dat een marketeer binnen RFC dit door heeft.

 • Zuperboer

  Farmer4life2; Als je geen vertrouwen in de zaak hebt kun je ook het zinkende schip verlaten. Volgens mij krijg je nog steeds geld toe, dus wat let je. Ik zeg dit omdat jouw verhaal wel heel negatief is. Er is vorig jaar nog een hele beste melkprijs uitbetaald en er ligt nog een recente belofte van de marktprijs +3 a 4ct (Boer). Dat is wel 6,7 a 9 guldencenten bovenop de gemiddelde uitbetaalprijs en scheelt een slok op een borrel als je je eigen toko goed op de rit hebt.

 • Bennie Stevelink

  De NMV stelt dat "FC zich moet richten op datgene waarvoor ze zijn opgericht: het goed vermarkten van de door leden geleverde melk".
  Hiermee bewijst de NMV dat zij niets begrijpen van het vermarkten van melk. Een grotere veiligheid in voerlevering, een maatschappelijk verantwoorde afzet van kalveren en omgang met milieu zijn juist een onderdeel van het vermarkten van melk.

 • Schraar

  Wat betreft de kalveren is het makkelijk terug te traceren welke melkveehouders regelmatig te lichte kalveren leveren. Pak deze aan i.p.v. alle melkveehouders op te zadelen met deze onwerkbare flauwekul om elke kalf direct aan te moeten melden.
  Ik vind het schandalig dat de zuivelindustrie zich er voor leent om de goeden te laten boeten voor de knoeiers.

 • kleine boer

  @Mozes en ze kijken voor melkprijs naar concurrenten en de concurrent kijkt naar hun als ze zelf eigen prijs neer zette was het anders vind ik nu 1 pot nat onderhand. En biologisch stuk duurder en in winkel bijna even duur is dat ook uit te leggen nog? Let wel vind melkprijs nog stuk beter als 2008 en 12 kan me nu nog goed redden door beetje meer gratis te leveren echte slechte moet nog komen denk ik

 • botervloot

  ik denk dat er meer achter steekt dat rfc de kop laat hangen naar de grote kalvermesters als ze niet doen wat die vragen dat ze geen poeder meer afnemen van rfc

 • mtseshuis

  @mozes: jij snapt het nog niet helemaal: Wat heeft die verantwoorde afzet van kalveren nou met binnen 24 uur aanmelden te maken? Er is geen veehandelaar die dit snapt, is helemaal geen item: kalveren mogen niet te licht zijn en niet ouder dan 34 dagen zijn, daarmee basta!
  Wat de veiligheid van het voer betreft zijn de grote jongens nog grotere knoeiers (zie dioxine in mais en MPA affaire) dan de kleine, die kunnen zich geen misstappen veroorloven, dan kunnen ze de toko dichtdoen! Nee Mozes, een tussenhandelaar van een hele grote klaagt steen en been dat al die eisen van RFC klauwen met geld aan regeltjes en certificaten kosten, dat kost jou en mij dik geld! Sukkels dat het er zijn in oa Amersfoort. Dit geldt nog erger voor de kleine particulier/cooperatie: Ze betalen zich scheel aan kosten die schijnveiligheid! opleveren!! Want als de graan/maisschuur uit het oosten rommel er in een hele grote partij bij doordrukt, en er wordt een monster naast geprikt, is de partij goed.
  Net als bij de KKM, moeten ze de knoeiers eens aanpakken in plaats van iedereen die elke dag weer een topprodukt levert! Als ik links en rechts rondkijk, zijn het altijd nog dezelfde die er een zakie van hebben, tss..

 • mtseshuis

  En die Kringloopwijzer? Een gedrocht wat niks als extra werk brengt en beweiding in een kwaad daglicht stelt: Wil je koeien beweiden, dan geeft dat extra verliezen en die moet je gewoon accepteren. En niet de niet-weiders geld uit de zak kloppen, die het milieutechnisch beter doen! Dan lul je jezelf tegen met je duurzaamheid!Net als die malligheid met elektrisch melkpompen, wat maakt het nou uit die paar minuten stationair draaien van de vrachtwagen als tegelijkertijd 10 vrachtwagens 24 uur per dag melk van Veghel naar Leeuwarden karren? En als hier om de hoek een fabriek staat er in Bedum gigantisch uitgebreid wordt, zodat de jongens 3 uur onderweg zijn voor een vrachtje melk?? En dat soms 2 keer achter elkaar?? Ik geloof dat wij hun moeten leren wat duurzaam en veilig is, ze zijn niet wijs!
  Heb het al eerder gezegd: Wij hoeven er niet weg te gaan, want de rest hobbelt er op korte termijn zo achteraan en beur je nog minder melkgeld, maar het kon zo 2 cent meer zijn met een beetje goede wil!

 • Farmer4life2

  Ik klaag niet over de melkprijs en al helemaal niet die rfc. Ik klaag wel over de verhogingen van eisen. Dit is het begin om uniforme grondstof leveranciers te krijgen en daarmee de uitdunning van het boeren ras.

  Natuurlijk snap ik waarover het gaat. Weidegang is eigenlijk al een vereiste. De kringloopwijzer is juist het instrument om intensief te worden. Hoe rijmt dit?

  Duurzame soja veevoer is duurder dan gewone soja. Allemaal kostprijs verhogend.

  De verwaarding per ltr melk is 1,10. Waar andere zuivelaars 1,40/1,50 halen. Het gaat juist ALLEEN om het verkopen en verwaarden van de melk. Dit is de core business van rfc.

  Toch hebben ze te maken met afnemend marktaandeel in Europa, al de 2e jaar op rij. Concurrent Arla pakt dit marketing technisch veel beter aan. Dat mag gezegd worden hopelijk? Of zijn kritische lezers niet gewaardeerd?

 • eg wel

  Feit is dat de extra regelgeving niet word betaald, ook niet door China.
  De koers van de euro ligt in vergelijking met een paar jaar terug 20% lager t.o.v de dollar, onze melkprijs zou in vergelijkbare situatie +/- 24 cent/liter opbrengen.
  Het beste jongetje van de klas, is meestal het jongetje dat uitgelachen wordt.

 • Marco22

  RFC eist van haar boeren Duurzaam Maatschappelijk verantwoord ondernemen.
  Maar doet RFC dat zelf wel?? Handel drijven met China.
  In China worden jaarlijks duizend mensen veroordeeld tot de doodstraf. Honderdduizenden worden gediscrimineerd zoals de Oegoeren. Lijkt erop dat RFC wat opgestoken heeft van de Chinezen. Hoe je een volk eronder houd. Ik lees mbt nieuwe eisen ; melkiname stop, korting op uitbetaling melkgeld en opleggen van boetes.
  En dat noemt zich een cooperatie waar besluiten allang vast staan. Regioraadsleden voor spek en bonen mogen voor de buhne ja knikken.(lees profielschets raadslid)
  Een hele KLW optuigen en daarmee kosten maken vervolgens af blazen gaat niet gebeuren.
  Voor mensen die zeggen "dan zoek je maar een ander afnemer als je het hier niet staat" begrijpen niet wat een cooperatie is gestoeld op democratische grondslag. Nl van alle boerenleden voor alle boerenleden.

 • Zuperboer

  #Marco22; Dan lees je niet wat er staat, het gaat er om dat er wordt gezegd dat RFC slecht presteert. Dat is op zich prima en je kunt je natuurlijk laten horen op de vergaderingen. Uit ervaring weet ik dat je dat niet veel zal brengen. Als je van mening bent dat RFC onder presteert dan moet je daar je eigen conclusie uit trekken, de ledenraad zal daarin niet veel voor je gaan betekenen denk ik, die volgen de uitgezette koers die tot heden financiele vruchten afwerpt voor de leden-melkveehouders. Als je niet tevreden bent over een bedrijf dat 85% van de NL- melk afneemt en die zich derhalve niet in de niches van de markt kan verschuilen, dan moet je voor jezelf zakelijke beslissingen nemen. De informatie over ARLA is nieuw voor mij, maar ik zie niet dat ze hun leden-melkveehouders langjarig gemiddeld structureel beter uitbetalen dan RFC. Soms kun je ook gewoon tevreden zijn met wat je hebt. Kijk maar naar DOC/DMK die hebben een vergelijkbare omvang als RFC. Nogmaals ze moeten VEEL melk wegzetten en dan is het lastig om de hoogste melkprijs uit te betalen.

 • Marco22

  Ik ben RFC lid /leverancier/ financier en dat blijf ik. Ik vind ook een zwakte om steeds naar andere zuivelfabrieken te wijzen daar heb ik schijt aan. Het gaat om mijn coop RFC en die is gaande weg veranderd. Meeste boeren gaan al helemaal niet meer naar vergaderingen want het bestuur luisterd toch niet naar hen.
  En ze hebben gelijk. Als andere partijen zoals lto , van Drie-groep meer zeggenschap hebben als hun eigen leden dan verliest RFC.
  Ga maar kijken op site RFC onder KLW -berichten hoeveel duimpjes down. Kritische reacties worden verwijderd.
  Gros van de boeren herkent zich niet in de coop. Voormalig regiovoorzitter erkende dat. "Met een aantal leden zijn we het contact verloren"
  En dat zal alleen maar meer worden met invoering van die belachelijke eisen die niets meer te maken hebben met MELK. Ik voorspel steeds meer lege vergaderzalen.
  RFC verliest aan goodwill onder haar boeren en dat is jammer.

 • alco1

  De punten die @Mozes stelt in 18 nov. 18.53 zijn zo gek nog niet, want de opkoper ziet daar vertrouwen in en het is dus wel verkoopbaar.
  Echter zal op den duur ook weer door deze 'luchtballon' heen geprikt worden, want het is duidelijk dat de kwaliteit van de melk er niet beter door zal worden en blijven we weer zitten met de kostbare regeltjes en daarin heeft het NMV gelijk.
  Het staat gelijk met de promotie van 'weidemelk'.
  Er is een schijn voordeel, maar het zal op den duur alleen maar tegen je gebruikt worden. (slechts 1/12 van het jaar???? )

 • Bennie Stevelink

  FC heeft de opdracht om melk van de leden zo goed mogelijk te vermarkten. Het goed vermarkten begint tegenwoordig steeds meer op de boerderij. Dit begon al in de jaren negentig toen duidelijk was dat de beschermde markt ging verdwijnen. Er worden dus steeds meer eisen gesteld in het belang van de vermarkting. Een klein percentage van de leden ontkent echter iedere (mede) verantwoordelijkheid in de vermarkting van de melk. Ze zijn alleen bezig met melk produceren van een bepaalde fysieke kwaliteit en willen verder nergens mee te maken hebben. Voor een coöperatie als FC die zich toelegt op het zo hoog mogelijk vermarkten van melk is het heel moeilijk om met deze leden contact te houden. Deze boeren passen eigenlijk niet bij FC. Ze zouden dat van zichzelf moeten inzien en moeten overstappen naar een coöperatie die zich alleen met verwerking bezig houdt en niet met vermarkting zoals DOC. Het tegenstrijdige is dat deze boeren tegelijk een melkprijs eisen die alleen gerealiseerd kan worden met torenhoge vermarkting waar ze niets mee te maken willen hebben.

 • Schoenmakers

  mozes, je roep hier altijd hoe geweldig de prijs voor de melk van frieslandcampina wel niet is, ik het vernomen dat er bij deze club een groot verschil zit in de presentatieprijs en de uitbetaal prijs, met andere woorden fc is goed in het roepen hoe goed ze het wel niet doen maar als de leden eerlijk naar zichzelf toe waren zouden ze allemaal gillend weg lopen omdat de werkelijk uitbetaalprijs door de werkelijke kosten en boetes veel lager ligt als bij onder andere DOC en andere

 • H.Grotenhuis1

  # Schoenmakers
  Opbouw melkprijs, uit jaarverslag 2014 met ter vergelijk 2013 --> welke grote zuivelonderneming komt daaraan?

  Waardecreatie voor leden-melkveehouders in euro’s per 100 kilogram melk (excl. btw, bij 3,47% eiwit, 4,41% vet en 4,51% lactose)
  Garantieprijs 39,38 39,45
  Prestatietoeslag 1,86 1,81
  Weidegangtoeslag 0,29 0,31
  Bijzondere melkstromen 0,10 0,10
  Contante prijs 41,63 41,67
  Reservering ledenobligaties 1,07 1,23
  Melkprijs 42,70 42,90
  Rente op ledenobligaties 0,42 0,37
  Algemene reserve 1,93 0,45
  Prestatieprijs 45,05 43,72

 • Schoenmakers

  juist Grotenhuis, je hebt het hier ook over de prijs waar fc mee naar buiten treed, wat is de prijs die je zelf ontvangen hebt, dus ontvangen bedrag gedeeld door de geleverde liters, enkel aan dat bedrag heb je iets, en niet aan het getal wat een of andere cijferdeskundige in elkaar flanst

 • Farmer4life2

  RFC heeft een breed assortiment aan producten. Maar verliest het op kaas. DOC heeft een lagere kostprijs op de productie van kaas. Hoe kan RFC dat niet?

  De grote van RFC, top 10 grootste zuivelaars. Speelt grote parten. Groot is vaak efficiënt en massa = kassa.

  Een Danone doet het in veel assortimenten beter. Qua bedrijf presteert het beter.
  Zij betalen nu nog circa €0,34 per ltr. Alleen hun bedrijfsstructuur is niet goed voor boeren

 • Farmer4life2

  @Mozes
  RFC zou er goed aan doen om boeren meer te laten spreken. Ik ken vrij weinig mensen die geen grote waardering geven voor boeren.

  De kracht van reclame/verkoop zit bij de eerste keten. Wij zijn diegene die zo goed mogelijk voor onze koeien, land en natuur zorgen. Al deze zaken worden onderbelicht door bureaucratie. Een consument moet door en door geloven dat het merk/voedsel dat zij koopt is geproduceerd door boeren die goed voor hun vee zorgen en daar hoort de consument voor te betalen en wel een bedrag die minimaal kostprijs dekkend is.

  Meer eisen om de consument er van te doordringen is goed, mits daar een vergoeding op staat zoals weidegang.

  80% van het voedsel gaat via de supermarkt. Zij moeten ervoor zorgen dat er een fatsoenlijke prijs wordt betaald. Waarbij RFC zijn/haar kosten betaald krijgt en de boer een fatsoenlijk inkomen + rentabiliteit + arbeidsvergoeding. De melk had allang €0,65 moeten zijn.

  De melkprijs is nu laag. (In relatie tot de wisselkoersen) hoe kan het dat de prijzen in de supermarkt bijna niet dalen.

  Het is een schande dat 5 grote inkopers 290 miljoen mensen in Europa voeden.

 • mtseshuis

  @Schoenmakers: Ik begrijp je niet? RFC zou veel meer uit de melk moeten kunnen halen met al haar eisen, MAAR de rest is nog minder in staat de melk op waarde te brengen, dus weglopen heeft geen zin! Van de regen in de drup. Ik heb zwaar met oa DOC boeren te doen, als ik hier al zie dat net de rekeningen betaald kunnen worden met veel eigen werk/mechanisatie (gekocht in goede tijden!) en 100 % zelfvoorzienend met lage financiering, wat mogen zij dan wel niet.
  Maar dat contact met de boeren is idd al lang verloren en kennelijk interesseert het ze geen barst meer dat zeker nu nog meer regels, boven op de acties uit Den Haag, een schop recht in het gelaat van hardwerkende boeren betekend. Laten ze zelf ipv 36 uur eens meer dan 70 in de week gaan werken en dan nóg meer van die papieren gedrochten op hun keukentafel leggen..

 • alco1

  @ mozes. Je begrijpt me niet.
  Naar de koper toe wordt er al alles aan gedaan om ons product betrouwbaar te laten zijn. Dat is vanzelfsprekend goed. Maar het kan ook te gek worden.
  Zie het als een auto met allerlei nieuwe snufjes.
  Deze zal duurder worden in onderhoud.

 • koster

  fc mag best extra eisen stellen, maar het wel nuttig en passend zijn.
  De oormerkenkwestie, vind ik hier niet onder vallen. Wij knippen juist bewust de merken niet te vroeg in. Het is weer een extra stressmoment voor een kalf en dat is de eerste 10dagen niet zo handig.
  Van Drie kan zo nagaan welke veehouders structureel matige kalveren leveren en deze kalveren of niet af nemen of gewoon minder betalen.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.