Rundveehouderij

Nieuws 1852 x bekeken laatste update:1 dec 2015

Zorg over financiering en flexibiliteit vleeskeuring

De vleessector maakt zich zorgen over de financiering van de vleeskeuring. Het ministerie van Economische Zaken wil de keuring van roodvlees (en pluimveevlees) helemaal bij inspectiedienst NVWA onderbrengen, het bedrijfsleven vreest extra kosten en minder flexibiliteit.

De Centrale Organisatie Vleessector (COV) heeft samen met onder meer ondernemersorganisatie VNO-NCW, de transportsector en de mainports daarover een brief gestuurd aan de Tweede Kamer, die deze week begint met de begrotingsbehandeling.

Concurrentienadeel

Het bedrijfsleven wil dat de totale keuringskosten weer geheel ten laste van de overheid komen. Nu draagt het bedrijfsleven al deze kosten, wat alleen de roodvleessector al een concurrentienadeel van €50 miljoen per jaar oplevert ten opzichte van het buitenland, zo heeft de COV berekend. Voor de pluimveesector zijn er ook nog eens zo'n €10 miljoen aan keuringskosten, die het bedrijfsleven nu betaalt.

Onafhankelijke keuring

Het liefst had de vleessector niets veranderd aan de vleeskeuring. Na het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid is het toezicht op de keuring al volledig onafhankelijk gemaakt. Voor de rest wordt de Keuringsdienst dierlijke sector (KDS) al aangestuurd door de Nederlandse Voedsel en Warenautoritet (NVWA), stelt Jos Goebbels, voorzitter van de COV.

Vrees voor meer werk met minder mensen

Voorzitter van de Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) Joop Atsma is bang voor verlies van flexibiliteit bij de keuring als de KDS een volledig ambtelijke organisatie wordt. "De KDS werkt nu technisch gezien uitstekend, en onder toezicht van de NVWA. Als de KDS deel wordt van de NVWA, moet weer meer werk met minder mensen worden gedaan, vrees ik. Dat komt de kwaliteit niet ten goede."

Of registreer je om te kunnen reageren.