Rundveehouderij

Nieuws 1847 x bekeken

VS wil meer EU-markttoegang rundvlees

Londen – EU-importquota voor rundvlees moeten worden uitgebreid en een groter deel van de taart moet naar de Verenigde Staten gaan. Dat heeft de Amerikaanse landbouwraad in het Verenigd Koninkrijk, Stan Phillips, volgens persbureau Agra Europe gezegd tijdens de AHDB Beef and Lamb Conference in Warwick.

Een groter quotum zou inzet van de VS zijn bij TTIP-onderhandelingen.

Hormoonvrij vlees

TTIP is een voorgesteld vrijhandelsverdrag tussen de EU en VS. De EU heeft de zogeheten High Quality Beef (HQB) quota ingesteld om tegemoet te komen aan de VS. De EU verbiedt de import van rundvlees van dieren die hormonen als groeibevorderaars toegediend hebben gekregen. HQB was een geste aan Amerikaanse producenten van hormoonvrij rundvlees.

Minder dan 50% van quotum voor VS

Het quotum werd echter al snel verdeeld onder meer landen, namelijk Argentinië, Australië, Canada, Nieuw Zeeland en Uruguay. De VS krijgt nu minder dan 50% van het quotum toegewezen, aldus Phillips, die zegt dat de rundvleessector de Amerikaanse onderhandelaars met succes heeft gevraagd het onderwerp binnen TTIP aan te kaarten.

Toelating hormoonvlees niet de inzet van VS

Phillips zei ook dat de inzet van de VS niet direct is om 'hormoonvlees' in de EU toegelaten te krijgen. De inzet is vooral een ruimer quotum voor Amerikaans rundvlees te bemachtigen. De Amerikaan zei ten slotte volgens Agra Europe dat TTIP niet heel erg beïnvloed zal worden door een ander groot handelsverdrag, TPP, dat een dozijn landen rond de Stille Oceaan onlangs uit onderhandelden.

Of registreer je om te kunnen reageren.