Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

SP: stop bouw stallen boven 300 Nge

De SP-fractie in de Tweede Kamer wil een stop op de bouw van stallen groter dan 300 Nederlandse grootte-eenheden (Nge).

Dat zeggen de Kamerleden Henk van Gerven en Eric Smaling in Kamervragen aan staatssecretaris Martijn van Dam. Aanleiding zijn berichten over een groot aantal vergunningaanvragen voor grote bedrijven (megastallen) in de provincie Gelderland.

Smaling en Van Gerven vragen de staatssecretaris hoe lang het nog duurt voordat het wetsvoorstel naar de Kamer komt, waarin provincies de bevoegdheid krijgen om de omvang van veebedrijven te beperken in het belang van de volksgezondheid. Zij vragen Van Dam om met de provincie te praten over de mogelijkheden tot een stop op de vergunningafgifte in Gelderland.

Laatste reacties

 • John*

  volgens mij is er helemaal niets aangetoond dat grote veebedrijven de volksgezondheid negatief beïnvloeden. En als dat wel zo is zou ik wel eens willen weten in welke mate en of dat veel verschil maakt met wonen in de stad of in de buurt van een groot industrieterrein. Met natte vinger werk en heel vee emoties kan je een land niet besturen.

 • Zuperboer

  Dit is nu het bewijs dat tweedekamerleden regeren vanuit de onderbuik. De aanvragen in Gelderland betroffen NB-beschikkingen. Dit zijn dus nog geen bouwaanvragen. Tevens is het aantal dieren dat wordt genoemd het totaal aantal dieren dat op de lokatie gehuisvest wordt. Het is dus lang niet allemaal uitbreiding. Bij de meesten zal het een stukje verzekering/indekken naar de toekomst toe zijn geweest, aangezien overheden de laatste decennia niet de meest betrouwbare partners voor ondernemers zijn gebleken# je kunt ze vertrouwen zolang je ze kunt zien.

 • mr X

  Waarom nog uitbreiden met veredeling in NL. Van alles is teveel, als het nu gaat over melk, varkens, eieren en pluimveevlees. Produceren voor de export is en blijft een zeer enge zaak. Vanuit dit gezichtspunt gezien moet er geen nieuwbouw meer komen. Voer importeren, vlees exporteren en mest in NL houden. Waar praten we over? Bovendien verdient niet één boer er aan.

 • ntimmer

  als boeren meer krijgen voor de melk gaan ze ook minder hard groeien
  nu moet je meer houden om het zelfde over te houden

  no farmers no food

Of registreer je om te kunnen reageren.