Rundveehouderij

Nieuws 20 reactieslaatste update:20 nov 2015

SP: stel grens bij 2,5 koe per hectare

Beperk de invoering van fosfaatrechten tot bedrijven met meer dan 2,5 koeien per hectare. Dat stelt de SP in de Tweede Kamer.

De invoering van fosfaatrechten moet beperkt worden tot bedrijven met meer dan 2,5 koeien per hectare. Rechten moeten alleen worden toegekend aan boeren die weidegang toepassen en grondgebonden zijn, bedrijven met meer dan 250 koeien krijgen geen (extra) fosfaatrechten en er moet een eenmaligie opkoop van varkensrechten komen ten behoeve van de melkveehouderij. Dat zijn, althans, kernpunten van een voorstel dat de fractie van de SP in de Tweede Kamer doet.

SP: liberalisering melkveehouder is mislukt

Volgens de Kamerleden Henk van Gerven en Eric Smaling is de liberalisering van de melkveehouderij mislukt. Die conclusie kan ruim een half jaar na de afschaffing van het melkquotum worden getrokken, aldus de SP.

SP wil fosfaatrechten in een fosfaatbank

De SP vindt dat fosfaatrechten in een fosfaatbank moeten worden beheerd. De rechten komen niet op de markt en zijn dus niet verhandelbaar. De verdeling gebeurt op basis van een aantal criteria. Grondgebonden extensieve bedrijven kunnen rechtenvrij groeien tot een omvang van 2,5 koeien per hectare. Mocht er gekort worden op rechten, dan komt die korting ten laste van bedrijven met een veedichtheid van meer dan 2,5 koeien per hectare.

'Sanering varkenshouderij soepeler door opkoop varkensrechten'

Er was nog een ander idee dat de Socialistische Partij voor het voetlicht bracht in het parlement. Volgens de SP kan de sanering in de varkenshouderij worden versoepeld als varkensrechten worden opgekocht.

 

Update:

Lees meer in de nota zelf. Deze is als bijlage toegevoegd aan dit artikel.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Nog nie zo domme gedachten gang denk ik

 • rub2

  Zo simpel is het, ik ben geen sp stemmer maar voor dit keer ben ik het er mee eens! Hoe simpel kan je het systeem maken, heb je grond? Kan je koeien houden, mest afzetten en hoef je geen voer aan te kopen. Duidelijk en met draagvlak voor de burger.

 • Peltjes

  Mee eens. Iedere melkveehouder zou vrij moeten kunnen groeien, zolang hij geen mest hoeft af te zetten.

 • lepercheron 46

  Deze gedachte bevalt mij ook wel, eerlijke zaak.

 • mtseshuis

  Goed plan, zal wel niks van terecht komen vrees ik, SP is niet zo populair bij de coalitiepartners. Van mij kan het morgen de media in

 • H Renting

  Goed plan. Geen vinger tussen te krijgen.

 • landboer

  Alleszins redelijk, al zal dat de grondprijs niet doen dalen!Maar deze zin snap ik niet helemaal: Rechten worden alleen toegekend aan boeren die weidegang toepassen en grondgebonden zijn, en er boven staat dat grondgebonden boeren geen rechten nodig hebben. Nu afwachten wat er van terecht komt!

 • Bennie Stevelink

  Juridisch onhaalbaar.

 • landboer

  Denk dat je gelijk hebt Mozes, helaas..

 • Foxxy

  Beste idee tot nog toe!

  Fosfaat-plafond is overigens juridisch ook niet houdbaar!

 • Jefke

  Prachtig voorstel van de SP. Nu nog onze eigen landbouwvoormannen. Op deze manier los je heel veel problemen op.

 • putten

  Strak plan, misschien maar eens SP stemmen.

 • koeboertje

  Was het maar zo eenvoudig, want hoe ga je dit oplossen voor diegenen die nu al boven de 2.5 koeien zitten en hier ook al een fosfaatreferentie en fosfaatrechten hiervoor hebben ?

  Dom om op deze partij te stemmen , de sp heeft de nertsensector ook al het land uitgedreven !

 • Golden Touch

  Degene die meer dan 2.5 p/Ha had wist dat hij zich op glad ijs begaf maar steeds de gedachte had dat de boer wel weer geholpen zou worden. Helaas ook in deze branche komt het ondernemerschap steeds meer op eigen keuze maken en niet met het vingertje naar de ambtenaren wijzen. 1 Jan 2016 is een belangrijke datum en denk nou niet dat u wel fouten kunt maken in de mestboekhouding want u krijgt gewoon de rekening gepresenteerd. Helaas ze kunnen het niet makkelijker maken.

 • 344412

  2,5 koe plus jongvee is 150 kg fosfaat bij 10.000 kg per koe, prima nieuwe gebruiksnorm!

 • j.verstraten1

  zoveelste luchtballonnetje. Dan is de bijdrage van Dijkgraaf een stuk realistischer. Eerst vragen stellen, duidelijkheid zoeken, mogelijkheden aftasten en dan inzet bepalen is de logische route.

 • Arnens

  Goede gedachtegang, juridisch best te verankeren, eerlijk naar alle partijen, alleen het zal wel leiden (lijden..) tot een forse afroming van de niet grondgebonden rechten.

 • veldhuize001

  De meeste zijn het hier mee eens maar dat hadden ze dan vanaf het begin moeten doen want ik hoorde van de week dat er geen fosfaat meer in de sloten zit en er zodoende weinig of geen vis meer men slaat hier in Nederland veel te ver door maar dat doen ze met alles

 • BO(skabout)ER

  Waarom is dit juridisch nou weer onhaalbaar Mozes? Lijkt me evengoed haalbaar als normale fosfaatrechten. En 2,5 koe per hectare is ook een mooi getal. (inclusief normaal jongvee)

 • erardus1

  Even een sommetje. 2.5 GVE / ha. 6 jongvee op 10 koeien kom je op 1.7 mk + jv.
  We hebben 890.000 ha. voerder gewassen in de GDI opgegeven als melkveehouders! Komen we op totaal 1.5 miljoen melkkoeien, dat is ca. het huidige aantal.
  Fosfaat productie is dan 90 kg per ha. fors boven de plaatsingsruimte op de meeste bedrijven!
  En we produceren dan 80.000.000 kg fosfaat. Er is dan nog 4.900.000 kg te verdelen voor de voer mest contracten.
  En dus hebben we geen fosfaat rechten meer te verdelen.
  Gewoon eerlijk toch?

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.