RundveeNieuws

SP: stel grens bij 2,5 koe per hectare

Beperk de invoering van fosfaatrechten tot bedrijven met meer dan 2,5 koeien per hectare. Dat stelt de SP in de Tweede Kamer.

De invoering van fosfaatrechten moet beperkt worden tot bedrijven met meer dan 2,5 koeien per hectare. Rechten moeten alleen worden toegekend aan boeren die weidegang toepassen en grondgebonden zijn, bedrijven met meer dan 250 koeien krijgen geen (extra) fosfaatrechten en er moet een eenmaligie opkoop van varkensrechten komen ten behoeve van de melkveehouderij. Dat zijn, althans, kernpunten van een voorstel dat de fractie van de SP in de Tweede Kamer doet.

SP: liberalisering melkveehouder is mislukt

Volgens de Kamerleden Henk van Gerven en Eric Smaling is de liberalisering van de melkveehouderij mislukt. Die conclusie kan ruim een half jaar na de afschaffing van het melkquotum worden getrokken, aldus de SP.

SP wil fosfaatrechten in een fosfaatbank

De SP vindt dat fosfaatrechten in een fosfaatbank moeten worden beheerd. De rechten komen niet op de markt en zijn dus niet verhandelbaar. De verdeling gebeurt op basis van een aantal criteria. Grondgebonden extensieve bedrijven kunnen rechtenvrij groeien tot een omvang van 2,5 koeien per hectare. Mocht er gekort worden op rechten, dan komt die korting ten laste van bedrijven met een veedichtheid van meer dan 2,5 koeien per hectare.

‘Sanering varkenshouderij soepeler door opkoop varkensrechten’

Er was nog een ander idee dat de Socialistische Partij voor het voetlicht bracht in het parlement. Volgens de SP kan de sanering in de varkenshouderij worden versoepeld als varkensrechten worden opgekocht.

 

Update:

Lees meer in de nota zelf. Deze is als bijlage toegevoegd aan dit artikel.

Beheer
WP Admin