Rundveehouderij

Nieuws

Runder-tbc verontrust Belgische veehouders

De recente uitbraken van runder-tbc in België zorgen voor onrust onder veehouders in het land.

Volgens het Vlaamse infocentrum voor de land- en tuinbouw Vilt dreigt er een flinke financiële impact voor de 217 contactbedrijven. Deze bedrijven zijn beperkt in hun bedrijfsvoering in de tijd dat hun veestapel op runder-tbc getest wordt. Dat onderzoek neemt acht weken in beslag. Die tijd leven veehouders in onzekerheid of aangekochte runderen daadwerkelijk runder-tbc hebben.

Financiële steun

Veehouders die dieren moeten ruimen krijgen wel financiële steun uit het Sanitair Fonds, maar dat dekt geen emotionele schade. Officieel is er geen sprake van een tbc-crisis in België, het land raakt ook zijn ziektevrije status niet kwijt. Dat gebeurt pas als 0,1 procent van de bedrijven daadwerkelijk besmet zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.