Rundveehouderij

Nieuws 3727 x bekeken 1 reactie

Onvoldoende steun voor SP-plan melkveehouderij

De politieke steun voor de initiatiefnota van SP'ers Henk van Gerven en Eric Smaling over de toekomst van de melkveehouderij lijkt beperkt. De SP pleit ervoor om melkveebedrijven met een veedichtheid van 2,5 melkkoe vrij te stellen van fosfaatrechten.

SP wil fosfaatrechten uitgeven via een fosfaatbank, waarbij extensieve bedrijven met weidegang voorrang krijgen. CDA en PvdA willen inhoudelijk niet reageren op de nota van de SP. "Wij wachten op de stukken van de staatssecretaris", zegt Sjoera Dikkers (PvdA).

Milieuneutrale landbouw

Jaco Geurts zegt dat het CDA zelf ook nadenkt over een plan. D66 kan het plan mogelijk wel steunen. "D66 wil de extensieve landbouw ontzien en inzetten op een milieuneutrale landbouw. We gaan de nota nog grondig bestuderen, maar het zou goed kunnen dat we dit steunen", aldus een woordvoerder van D66.

Inkrimping van de veestapel

PvdD vindt dat het plan van de SP niet ver genoeg gaat. "Het voorstel is sympathiek. Het voorstel van de SP probeert het fosfaatrechtensysteem enigszins te repareren, maar voor de Partij voor de Dieren gaat dit niet ver genoeg", aldus een woordvoerder van de PvdD. De partij vindt inkrimping van de veestapel noodzakelijk. PvdD pleit voor een systeem van graasdiereenheden per hectare.

Eén reactie

  • Trot

    het lijkt meer op een manier om arbeidsplaatsen verzinnen dan om het niet bestaande op telossen

Of registreer je om te kunnen reageren.