Rundveehouderij

Nieuws 13743 x bekeken 20 reacties

NVWA gaat controleren op vanggewas

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) start met controles op het verplicht zaaien van vanggewassen na de maisoogst.

Maistelers op zand- en lössgrond zijn verplicht om na de maisoogst een vanggewas zoals gras, winterrogge, wintergerst of triticale te zaaien en dit in ieder geval tot 1 februari 2016 op het land te laten staan.

Voorkomen dat stikstof uitspoelt naar grondwater

Het zaaien van een vanggewas na mais is bedoeld om achtergebleven stikstof uit de bodem op te nemen en zo te voorkomen dat stikstof uitspoelt naar het grondwater. Ook in velden waar na de maisoogst grondontsmetting heeft plaatsgevonden, moeten vanggewassen worden gezaaid.

Sancties

Maistelers die geen vanggewas zaaien kunnen een proces-verbaal krijgen, waarna het Openbaar Ministerie een boete kan opleggen. Daarnaast geeft de NVWA overtredingen door aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) die vervolgens bepaalt of de overtreding leidt tot een korting op subsidies, in het kader van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid van de Europese Unie.

Laatste reacties

 • francois xavier

  vanggewas in november zaaien is meestal weggegooid geld. bewerkte grond zal ook sneller dichtslibben zodat regenwater sneller zal afvloeien ipv indringen

 • Bertens

  Het is niet anders. Wij moeten voldoen aan de wettelijke eisen. Echter een vanggewas inzaaien in november is naar mijn beleving weggegooid geld en kosten voor de grondbewerking. Goed voor loonwerker en zaaizaad leverancier.

 • breukers1

  Wat hebben de controleurs van NVWA anders te doen in deze periode! Werk hebben en werk houden. De uniformiteit van regels in de "EU" is nog heel ver weg, en als die er al ooit komt zal Nederland op dit vlak, naar mijn mening, de nodige stappen terug moeten doen.

 • hooghoes

  Rogge zaaien heren , die komt wel op in november.

 • Zuperboer

  Werkverschaffing. Maar als ze komen staat er hier een bakkie pleur klaar voor de mannen. Zij kunnen er immers niks an doen toch?!

 • Vhouder

  ja de Gestapo deed ook maar zijn werk

 • wat een domme kortzichtige opmerking van Vhouder.
  We hebben regels in Nederland.
  Op zich logisch je daar aan te houden.
  Niet alleen de agrariër maar iedere inwoner van Nederland.
  Zonder regeltjes zou ook de export van bijvoorbeeld agrarische producten in gevaar komen.
  Tis maar waar je voor kiest.

 • zon

  Regels in NL voor landbouw zijn veelal gebaseerd op de wens van de politiek,niet op de wetenschappelijke onderbouwing.
  Daarom heeft Vhouder gelijk.
  Waarom is de onderbouwing van het ammoniakbeleid dan spontaan verdwenen?
  Omdat het waarschijnlijk altijd veel te streng is geweest.
  Je moet je realiseren dat de landbouw minder gewenst is en dat de politiek daarom op valse onderzoeken de landbouw wil inkrimpen.

 • fietskip

  ja zon, dat heet je eigen gelijk creeren. Maar dat mag als het tegen de boeren is.

 • Zuperboer

  @Vhouder; Het vergelijk met de Gestapo vind ik ongepast. Dat is een tijdperk uit de geschiedenis dat we niet voor (luchtige) humor mogen misbruiken. Ook al is deze cynisch bedoeld. Dit moeten we in ere houden want er wordt op dit moment al genoeg aan deze periode uit ons Europese verleden geknaagd en we zullen de ervaringen uit WOII helaas hard nodig hebben de komende decennia.

 • Schoenmakers

  de opmerking van houder is zeer gepast, toen werd ook de andere kant opgekeken en de waarheid geweld aangedaan, foute regelgeving dient gecorrigeerd te worden en niet gehandhaafd, de handhavers zijn net zo goed fout als degene die de foute regelgeving maakt

 • Schoenmakers

  als je dan de uitspraak van dijksma laatst erbij haalt, dat de administratieve lasten veel te hoog zijn geworden voor de boeren en dat ze vervolgens van ellende op een andere stoel gaat zitten, nou dan weet je genoeg wat er in den haag speelt, zij stond zelfs niet meer achter het beleid

 • Vhouder

  zuperboer sorry

 • c.putten

  het word hoog tijd voor een nieuwe boeren (ondernemers) partij,heel de huidige politiek laat de landbouw in zijn hemd staan,al halen we dan maar een paar zetels maakt niet uit want die kunnen wel het verschil maken,zie de partij van de dieren,iets voor lto en nvv om de handschoen op te pakken.

 • wilcovanlaar1

  vorig jaar heb ik een boete gehad van € 5000,- omdat 1 perceel niet binnen 3 dagen gezaaid was. En de overige percelen waren wel binnen 3 dagen. De man van de nvwa heeft elke dag bij het perceel in Kootwijkerbroek gekeken, en stond de vierde dag op het erf. Terwijl ik dacht dat het binnen 1 week moest. Ik ga dit alsnog maar even bij het SGP meldpunt bekend maken !

 • landboer

  Het moet dus binnen 3 dagen?

 • johan1964

  Zag net bij brandpunt dat Europese subsidie gelden (miljoenen) voor bijvoorbeeld aanleg wegen en Roma projecten niet gecontroleerd worden en het geld niet terecht komt w
  aar het moet en in veel gevallen wordt uitgegeven aan onzinnige projecten, dus foetsie is. Maar controle op een vanggewas heeft wel prioriteit voor de heren ....

 • Zandboertje

  Ze zijn van harte welkom. Alles direct gezaaid en staat er mooi op. Ik heb geen moeite met controle op verplichtingen die ik zelf ben aangegaan

 • Schoenmakers

  en zandboertje, hoe ver heb je gezaaid, ik zie meestal dat men ophoud met zaaien bij de laatste rij mais, als jij de rijen 75 uit elkaar hebt staan hoort dus de eerste 37,5 ook nog bij het veld, dat hoort ook bij de verplichting normaalgesproken

 • Zandboertje

  Gewoon alles. En direct achter de combine aan
  Waar ik niets zaai daar komt onkruid dus ik heb graag alles eronder.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.