Rundveehouderij

Nieuws 2415 x bekeken 1 reactie

Methaanuitstoot koe verlagen via fokkerij

De methaanproductie van de Nederlandse melkkoe kan omlaag met behulp van fokkerij. Dat heeft de Wageningse promovendus Sabine van Engelen aangetoond. Nu moet ze de genen nog vinden die de productie van dit krachtige broeikasgas veroorzaken.

Van Engelen onderzocht de genetische variatie van de methaanproductie van melkkoeien. Dit is van belang om de methaanproductie te kunnen aanpakken. Melkkoeien produceren 18,9% van de totale methaanproductie van alle herkauwers samen, zo meldt ze. Methaan is een broeikasgas dat 25 keer schadelijker is dan CO2.

Verband melkvet en methaanproductie

Methaan ontstaat als restproduct bij de fermentatie van veevoer. Van Engelen ontdekt dat er een verband bestaat tussen de samenstelling van het melkvet en de methaanproductie van een koe. Aan de hand van de melkvetsamenstelling van 1.900 Holstein-koeien stelde ze vast dat 12$% tot 44% van de methaanproductie erfelijk bepaald is. Die percentages zijn hoog genoeg om de methaanproductie van koeien met behulp van fokkerij te verminderen, schrijft ze in het Journal of Dairy Science. Ze gebruikte bij haar onderzoek een voorspellingsformule van veevoedingsonderzoeker Jan Dijkstra.

Welke genen beïnvloeden methaanproductie?

De promovendus weet nog niet welke genen de productie van het broeikasgas beïnvloeden. Dat onderzoekt ze in een project van het Top Institute Food and Nutrition (TIFN), waarin ze de methaanconcentratie in de adem van meer dan duizend melkkoeien meet en die relateert aan hun genetische paspoort. "Als je genetische parameters wilt vinden voor de methaanproductie, heb je grote aantallen koeien nodig", stelt Van Engelen.

Eén reactie

  • landboer

    Tja je moet toch ergens op promoveren..

Of registreer je om te kunnen reageren.