Rundveehouderij

Nieuws 3262 x bekeken 1 reactie

Meer kleine koeienboeren

Den Haag - Het aantal zeer kleine melkveebedrijven neemt toe, terwijl het totaal aantal koeienboeren in Nederland al jaren afneemt. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Ruim 1.300 kleine melkveebedrijven

In de periode 2010 - 2014 daalde landelijk het totaal aantal melkveebedrijven met ruim zes procent tot 18.581. Het aantal bedrijven tot 20 melkkoeien steeg in die periode met ruim vijf procent tot iets meer dan 1.300.

Gelderland op nummer één

Op Drenthe, Overijssel, Flevoland, Gelderland en Utrecht na, steeg in alle provincies het aantal kleine melkveebedrijven. De sterkste stijging was te zien in Groningen met ruim 33 procent in de periode 2010 - 2014 tot 56 bedrijven. Gelderland telt in 2014 de meeste melkveebedrijven tot 20 melkkoeien.

Herstart kleine bedrijven

Het CBS onderzoekt wat de oorzaak is van de stijging van het aantal kleine melkveebedrijven. Mogelijk heeft het te maken met het opsplitsen van bedrijven. Het kan zijn dat een onderneming ervoor gekozen heeft om het bedrijf op papier in tweeën te delen om zodoende een deel van het bedrijf mee te laten doen met derogatie. Dit zorgt wel voor fors meer administratie. Een logischer verklaring voor de toename is dat bedrijven, die aanvankelijk gestopt waren, weer begonnen zijn voor het einde van het melkquotumtijdperk. Of dat er meer bedrijven zijn die zich richten op opfok van jongvee.

Definitieve cijfers over 2015 zijn nog niet beschikbaar. Die komen waarschijnlijk begin deze maand. Rond die tijd komt het CBS ook met een verklaring voor de toename van aantal kleine koeienboeren.

Eén reactie

  • tinus888

    het cbs heeft geen definitieve cijfers maar weet wel dat we door het fosfaatplafond zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.