Rundveehouderij

Nieuws 1880 x bekeken

Mastitiskiemen bestrijden op maat

De Gezondheidsdienst voor Dieren kan op korte termijn starten met het geven van een beeld van de antibioticagevoeligheid van mastitisverwekkers op het bedrijf via een tankmelkmonster. Het zogenoemde Bedrijfsantibiogram Mastitis komt beschikbaar voor deelnemers van Uiergezondheid Tankmelk.

Het Bedrijfsantibiogram Mastitis komt als uitslag ook bij de dierenarts terecht. Samen met de veehouder kan de dierenarts op basis van de bedrijfsspecifieke omstandigheden best passende antibioticum selecteren met de meest effectieve werking op de aanwezige kiemen. Ook kan het Bedrijfsantibiogram Mastitis een onderwerp van gesprek zijn, om in te brengen in het bedrijfsgezondheidsplan en het bedrijfsbehandelplan uiergezondheid. Een antibiogram geeft een beeld van de aanwezige kiemen op dat moment en is geldig voor de duur van zes maanden. Er moet dus twee keer per jaar een antibiogram uitgevoerd worden om continu zicht te houden op de verschillende ziekteverwekkers, de verschuiving  in belangrijkheid en de gevoeligheid.

Tankmelkmonster

Van de deelnemers die zich aanmelden zal in januari en juli een tankmelkmonster genomen worden. De gevoeligheid van de daarin aanwezige kiemen wordt dan bepaald. De gevoeligheid van de ziektekiem voor een bepaald antibioticum wordt weergegeven in drie klassen: goed, matig of slecht. Het bedrijfsantibiogram mastitis kost 37 euro bovenop het tankmelkabonnement Uiergezondheid.

Deelnemers aan Uiergezondheid Tankmelk krijgen rond 20 november meer informatie over het Bedrijfsantibiogram Mastitis.

Of registreer je om te kunnen reageren.