Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Maat: betalingstermijn moet korter

LTO Nederland is blij dat onder meer Jumbo en FrieslandCampina hun toeleveranciers in het MKB sneller gaan uitbetalen.

Hoewel maar weinig MKB-bedrijven in de landbouw direct leveren aan deze bedrijven, gaat van het initiatief een belangrijke signaalfunctie uit, aldus voorzitter Albert Jan Maat.

Een viertal grote bedrijven heeft besloten MKB-bedrijven voortaan binnen 30 dagen uit te betalen. Nu wordt gemiddeld binnen 42 dagen betaald, maar soms loopt de termijn op tot 90 of meer dagen. "Het is al langer duidelijk dat supermarkten soms hun toeleveranciers erg laat uitbetalen. Het is belangrijk dat ze binnen een redelijke termijn betalen. Het initiatief lijkt me een mooi middel om de supermarkten op te voeden."

Laatste reacties

 • janlookamp

  mooi dus eerder melk geld?? haha laat maat aan de landbouwers denken

 • Marco22

  Typisch voor Lto" o ja daar zijn wij ook voor"
  Het gaat nog lang duren voordat Lto zuivelfabrieken gaat aanpakken wbt dwangmaatregelen van naar hun boeren. O wacht, Lto is zelf aanjager van die dwingemaatregelen. Geen belangenbehartigers maar belangenverstrengelaars.

 • Ewullink

  Nabetaling van melkfabriek is al jaren zo heerlijke manier van het op reken van je betalingstermijn. Moet je gemiddeld meer dan een half jaar op wachten. Denk dat ik mijn voerleverancier dit jaar ook maar een nabetaling doe..........

 • Bennie Stevelink

  @Ewullink, DOC geeft dit jaar geen nabetaling, ze betalen alles direct uit. Misschien een idee om naar DOC te gaan?

 • BO(skabout)ER

  @mozes; leg mij eens uit wat het nut van de nabetaling is.

 • Bennie Stevelink

  Veel bedrijven betalen hun leveranciers pas na twee of drie maanden. De zuivelcoöperaties (in ieder geval FC) betalen het melkgeld op de negende werkdag in de nieuwe maand. Waar zeuren de vorige reageerders toch in hemelsnaam over?

 • BO(skabout)ER

  @mozes; Tuurlijk is dat zo! Maar als Jantje in de sloot springt, moeten wij er dan ook in springen?

 • Bennie Stevelink

  Bij FC is de nabetaling of prestatietoeslag een winstuitkering. Net als dividend over aandelen. Kan iemand mij één bedrijf noemen die winst uitkeert terwijl het boekjaar nog loopt? Sinds vorig jaar doet FC al in september een interim uitkering over de eerste helft van het lopende boekjaar. Welk ander bedrijf doet dat?
  Van alle kritiek die je op de zuivelcoöperaties kunt hebben is er geen één zo onzinnig als kritiek op de betalingstermijn.

 • BO(skabout)ER

  Nee nabetaling is gewoon inhouding van de melkprijs. De winst is groter of kleiner als de melkfabriek meer of minder weg haalt van de boeren. (overigens heel logisch dat ze geld moeten overhouden voor het bedrijf zelf)

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.