Rundveehouderij

Nieuws 3364 x bekeken 2 reacties

Kaasexport hoger ondanks Russische boycot

Europa heeft tot en met september 6% meer melk geëxporteerd dan een jaar eerder. Nederland exporteerde zelfs 8,5% meer, blijkt uit cijfers van het Europese Milk Monitoring Observatorium (MMO).

Ronduit opmerkelijk is de ontwikkeling van de kaasexport. Daarmee loopt de EU als geheel nog steeds achter ten opzichte van vorig jaar over de eerste negen maanden. Nederland heeft ondertussen al 8,5% meer kaas geëxporteerd, ondanks het verlies van de Russische markt. De EU meldt voor dit jaar tot en met september een Nederlandse export van ruim 100.000 ton, tegen ruim 92.000 ton vorig jaar. Hierbij past wel de kanttekening dat de waarde van de export (die de EU niet vermeldt) flink lager is dan vorig jaar. Binnen Europa verkocht Nederland minder kaas. Exportbestemming nummer 1 voor Nederlandse kaas is nu Japan, met de Verenigde Staten op de tweede plek en daarna een hele reeks Noord-Afrikaanse bestemmingen.

Export boterolie stijgt sterkst

Het Nederlandse zuivelproduct met de hoogste exportgroei is boterolie. Daarvan verkocht Nederland 420% meer dan vorig jaar (29.700 ton in plaats van 5.700 ton). Ook de export van condens zat met bijna 21% groei fors in de lift. Alleen de export van weipoeder is dit jaar lager dan vorig jaar.

Nederlandse melkaanvoer steeg 5%

De Nederlandse melkaanvoer tot en met september steeg dit jaar volgens gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) met 5 procent. Vóór april was er een onderaanvoer ten opzichte van dezelfde periode van 2014, na 1 april was er een forse meerproductie.

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Deze extra export geeft kansen voor de toekomst. We moeten nu niet denken dat de kaas prijs zonder boycot hoger zou zijn geweest. De olie prijs en daarmee Rusland zijn inkomen is eenvoudig gedaald en dat heeft geen enkele relatie met de Russsiche boycot, maar wel met de betaal capaciteit van de Rus.

  • Jan Mark

    De export ligt gewoonweg hoger omdat er meer melk geproduceerd is en de prijs laag is. Is een logisch oorzaak-gevolg lijkt me.

Of registreer je om te kunnen reageren.