Rundveehouderij

Nieuws 2789 x bekeken

Jong rosé heeft beste voerwinst

Rosékalverhouders die jong rosékalveren als nuchtere kalveren (nuka) opzetten, behaalden over 2014 een voerwinst van €237 per plaats. Daarmee blijft deze bedrijfsgroep ver boven de andere drie categorieën rosébedrijven, dat blijkt uit cijfers van Agrifirm Feed.

Voor de bedrijven met jong rosé opgezet als starter, berekende de voerleverancier een voerwinst van €87. Bedrijven met oud rosé behaalden een voerwinst van €158 voor nuka's en €78 voor starters. Over de hele linie was 2014 een goed jaar voor rosébedrijven.

Hogere voerwinsten

De jong rosébedrijven met nuka's zagen hun voerwinst €122 stijgen ten opzichte van het voorgaande jaar; voor jong rosé met starters was de stijging €90. Ook oud rosés met starters tekenden een flinke plus op met €68. Van oud rosés met nuka's zijn er over 2013 geen gegevens beschikbaar. Dat komt mede doordat het maar om een zeer kleine groep veehouders gaat.

Nuka-prijzen onder druk in 2014

De hogere voerwinsten zijn veroorzaakt door de lagere voerkosten in 2014. Ook stonden de prijzen voor nuka's met name in de tweede helft van dat jaar stevig onder druk. In de eerste helft van 2014 bleven de opbrengstprijzen voor beide soorten rosékalveren achter bij het jaar ervoor. Later in het jaar herstelde de markt zich weer.

Starters zijn populair

Van de rosébedrijven die van Agrifirm voeren, mest 51% jong rosé startkalveren, 22% houdt jong rosé vanaf circa 14 dagen, 26% heeft oud rosé startkalveren en maar 3% heeft oud rosé vanaf 14 dagen. De starters zijn populair, omdat de kalvermester dan zelf niet te maken heeft met de eerste acht tot twaalf weken, waarin de meeste gezondheidsproblemen kunnen voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.