RundveeNieuws

Hogere melkprijzen onderweg

Melkveehouders moeten nog even op hun tanden bijten als het gaat om de melkprijs. Het eerste kwartaal van 2016 zal nog geen verbetering opleveren, maar daarna zou het substantieel beter moeten gaan met de melkprijs.

Dat voorspelde Tim Hunt, zuivelanalist bij de Rabobank in de Verenigde Staten, tijdens het Dairy Today’s Elite Producers Business Conference.

Hij stoelt zijn visie op 4 belangrijke ontwikkelingen:

  1. Zo is het te verwachten dat China zijn voorraden bekijkt en zal zien dat de binnenlandse productie geen pas houdt met de consumptie. Dat komt omdat kleine bedrijven stoppen vanwege de lage melkprijs en de ontwikkeling van grote bedrijven even op een lager pitje is gezet om dezelfde reden.
  2. Daarnaast zal de Nieuw-Zeelandse productie in de eerste helft van 2016 ongeveer 10 procent gedaald zijn, omdat bijvoeren van koeien met krachtvoer economisch niet interessant meer is.
  3. Verder blijft de verwachte productiestijging van de EU beperkt tot marginale groei.
  4. En ook de VS zal in de eerste helft slechts 0,5 procent meer produceren.


Overschot melk zo weg

Het totale overschot op de wereldmarkt is volgens Hunt nu zo’n 500 miljoen ton melk. Dat klinkt veel, maar het is slechts een omvang van drie weken internationale handel. Hunt denkt dat door de consumptieprijs nog iets te verlagen, de consumptie nog iets hoger wordt, waardoor de voorraden zo weg zijn.

Beheer
WP Admin