Rundveehouderij

Nieuws

Geen vaccin tegen blauwtong beschikbaar

Er zijn geen vaccins tegen blauwtong meer beschikbaar, zegt de GD. De oorzaak lijkt in Frankrijk te liggen: veehouders daar enten massaal; de ziekte komt daar maar niet onder controle.

De uitbraak van blauwtong type 8 (BTV8) is in Frankrijk nog niet tot staan gebracht. Door de hoge temperaturen blijven knutten actief en de harde wind van de afgelopen dagen dreef de minuscule mugjes verder noordwaarts.

Fransen enten massaal tegen blauwtong

Het is de Fransen er alles aan gelegen om verdere verspreiding van BTV8 te beperken. Daarom is massaal overgegaan op vaccineren. Zo massaal, dat de Fransen blijkbaar alle beschikbare vaccins hebben ingekocht. Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) zijn namelijk geen vaccins meer verkrijgbaar. En dat terwijl de Nederlandse en Belgische veestapels niet meer beschermd zijn.

Na 2009 geboren dieren niet natuurlijk beschermd

Na 2009 is geen besmetting meer aangetoond, waardoor later geboren dieren geen natuurlijke bescherming tegen het veldvirus meer hebben. Tot 2010 is er nog gevaccineerd met een geïnactiveerd vaccin; deze dieren zullen in testen nog afweerstoffen hebben. Maar de GD waarschuwt dat deze dieren volgens de bijsluiter van het vaccin niet meer beschermd zijn tegen een infectie.

Vaccins van internet niet toegelaten in EU

Er worden op internet nog wel vaccins aangeboden, maar deze zijn niet toegelaten op de Europese markt. Het gebruik van een niet-toegelaten vaccin is in 2007 waarschijnlijk de oorzaak van de beperkte uitbraak van BTV6 in Duitsland en Nederland geweest. Bij die uitbraak was er volgens onderzoekers voor 99 procent overeenkomst met een uit Zuid-Afrika afkomstig levend BTV-vaccin tegen meerdere serotypen.

Of registreer je om te kunnen reageren.