Rundveehouderij

Nieuws 1723 x bekeken

Franse blauwtong ‘stabiliseert’

Hoewel het aantal gevallen van blauwtong in Frankrijk nog altijd toeneemt, denken deskundigen van het ministerie van Landbouw toch dat de uitbraak 'stabiliseert'.

''De verspreiding gaat niet zo snel als we eerder hadden gevreesd,'' melden Franse bronnen uit de omgeving van de minister van Landbouw Stéphane Le Foll.

6 nieuwe besmettingen

In de tweede week van november zijn 6 nieuwe besmettingen ontdekt, waarmee het totaal nu is opgelopen tot 96. Vooral het feit dat er nog geen gevallen zijn gemeld uit regio's langs de Atlantische kust is bemoedigend omdat het klimaat daar juist erg gunstig kan zijn voor de knutten die de ziekte verspreiden.

Hoge temperaturen

Wel wordt de verspreiding in centraal Frankrijk voor een deel toegeschreven aan de hoge temperaturen van de laatste weken. Volgens het ministerie hoeft niet meer gevreesd te worden dat de epidemie een omvang kan aannemen zoals in 2007/08, toen het aantal gevallen van blauwtong in Frankrijk opliep tot 32.000.

Blauwtong in Oostenrijk

Ook in Oostenrijk is op 3 melkveebedrijven blauwtong geconstateerd. Dat meldt Animal Health Online op basis van informatie van het ministerie van Volksgezondheid in Wenen. In totaal zijn 4 koeien geïnfecteerd. De besmettingen werden ontdekt via het nationale monitoringsprogramma. De getroffen dieren tonen tot dusver geen ziektesymptomen.

Lees ook:
Nu 90 gevallen blauwtong in Frankrijk

Of registreer je om te kunnen reageren.