Rundveehouderij

Nieuws 990 x bekeken

Fonterra verhoogt dividendverwachting

Fonterra verwacht dit seizoen ongeveer 2 cent aan dividend per aandeel te kunnen uitkeren. Dat is bijna een halve cent meer dan het huidige dividendbeleid eigenlijk toelaat.

Aandeelhouders danken de dividendverhoging aan een forse verlaging van het investeringsbudget (€92 miljoen) en betere prestaties binnen de onderneming. Met de huidige verwachte voorschotmelkprijs van omgerekend €0,21 per kilo melk, kan de totale contante melkprijs na inhoudingen nu uitkomen rond de €0,23 per kilo melk.

Reorganisatie Fonterra

De dividendverhoging is volgens coöperatievoorzitter John Wilson een gevolg van de reorganisatie. Fonterra zit volgens hem op de goede weg. De onderneming presteert beter ten opzichte van vorig jaar en de gestelde doelen wat betreft bruto saldo, bedrijfs- en investeringskosten worden gehaald. Het investeringsbudget is met 37% verlaagd en de bedrijfskosten zijn met 4% gedaald.

Naast de dividendverhoging krijgen Fonterra-leden ook eerder de beschikking over een groter deel van een door de coöperatie aanboden renteloze lening. Omgerekend gaat het om een lening van ruim 2 cent per kilo melk over de periode juni tot december. Deze lening moet leden-melkveehouders volgens topman Theo Spiering helpen om de huidige lage melkprijs op te vangen.

Lagere melkproductie

Fonterra verwacht dat de melkproductie in Nieuw-Zeeland dit seizoen minstens 5%, goed voor zo'n 150.000 ton vollemelkpoeder, lager gaat uitvallen. Ook Spierings wijst op de positieve gevolgen van de interne reorganisatie en investeringen. Zo is de gemiddelde marge gestegen van 14% vorig jaar, naar 23% richting het einde van 2015. Spierings verwacht tegen het einde van dit boekjaar terug te keren op een gearing ratio (de verhouding tussen vreemd en eigen vermogen) van tussen 40 en 45%.

Of registreer je om te kunnen reageren.