Rundveehouderij

Nieuws 5 reactieslaatste update:1 feb 2016

DOC Kaas en Hochwald houden uitbetaling gelijk

Zowel DOC Kaas als Hochwald Foods houdt de melkprijs over de maand oktober gelijk. De eerste betaalt bij een basismelkprijs uit van €23,75 per 100 kilo, de tweede betaalt €31,70 uit.

In beide gevallen geldt deze prijs bij een jaarleverantie van 700.000 kilo, exclusief btw en na aftrek van 5 cent per 100 kilo aan contributie voor Zuivel NL.

Geen nabetaling DOC Kaas

DOC Kaas rapporteert een eigen melkprijs die €1,75 per 100 kilo hoger ligt: €25,50, maar dat is de prijs inclusief 68 cent ledentoeslag (aan het begin van het jaar eerst gestort), een 13 cent hogere ledentoeslag (800.000 in plaats van 700.000 kilo) en 90 cent duurzaamheidstoeslag. Normaliter zou de uitbetaalprijs van DOC Kaas ook nog worden verhoogd met 2 procent nabetaling, maar die zit er dit jaar niet in, heeft de coöperatie laten weten.

Voor de leveranciers van A-ware betekent de DOC-prijs dat ook hun uitbetaalprijs gelijk blijft, met €1 per 100 kilo opslag en met nog wel 2 procent 'nabetaling'. Dit heeft het bedrijf de leveranciers laten weten.

DMK betaalt €25 per 100 kilo

Met de huidige uitbetaling zit DOC Kaas qua totaal melkgeld over oktober net iets onder de prijs van DMK. Dat betaalt €25 per 100 kilo (bij 4 procent vet en 3,4 procent eiwit). Omgerekend naar Nederlandse gehaltes zou dat neerkomen op een melkprijs van €26,20. Voor november verhoogt DMK de melkprijs naar verluidt met €1 naar €26 (ofwel €27,20).

Laatste reacties

 • hansvanbergen

  Campina zou indertijd, het zal onderhand 10 jaar geleden zijn fuseren met Arla Foods. Directie en bestuur waren groot voorstander. Ook de plaatselijke besturen, al waren ze nog nooit in Denemarken geweest, waren vurig voorstander. Ineens ging de fusie niet door. En ineens was het hele bestuur en directie als een blad aan de boom omgedraaid. iedereen was plotseling tegen. Op de vergaderingen werd keurig uitgelegd hoe en waarom. Iedereen begreep onmiddelijk dat dit niet door kon gaan en over Camparla is nimmer meer gesproken. Het is geheel vergeten. De afgeketste fusie tussen DOC en Hochwald echter zal nog jaren door blijven etteren. We hadden dus een zuivelbedrijf kunnen hebben wat in heel Nederland melk ophaald, waar iedereen, bij wijze van spreke, lid van had kunnen worden en wat deze maand 8 cent meer uitbetaald oftewel voor een gemiddeld DOC lid van 800.000 kg deze maand dus 5333 euro meer. Het zou goed zijn als er openheid van zake zou komen waarom de fusie met Hochwald niet mogelijk was.

 • mts.teutelink1

  Helemaal mee eens Hans van Bergen. Ik snap nog steeds niet waarom men geen fusie met Hochwald heeft geambieerd. DOC had immers al een Joint Venture met Hochwald. Dit was een onderdeel van het strategische plan zoals opgesteld na 2009. Uitslag van stemming voor fusie met DMK is in mijn ogen nog steeds furieus. • p.g.pronk

  dikke gemiste kans en er is geen praten aan
  denk dat directie en bestuur grote zak zwart geld hebben gehad
  het enige wat ze te melden hebben is dat Hochwald niet aan de kriteria voldoet als fusie partner
  nee nu heb je wat , twee lelijke eendjes
  kan volgens mij alleen maar uitgroeien tot een lelijke gans

 • astronout

  Ik snap het ook niet, wel vreemd dat 95 %voor DMK was en 100% van de mensen die hier reageren tegen.
  Weet iemand ook of Hochwald ook nieuwe leden aanneemt?

 • hansvanbergen

  Nee hoor 5% was tegen. De duitse doc leden waren sowiezo tegen omdat die veelal ex dmkers waren en niet terug wilden. Dus de nederlandse leden waren ongeveer 100% voor. Terwijl iedereen die je er over spreekt is tegen. Vreemd.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.