Rundveehouderij

Nieuws 12673 x bekeken 7 reactieslaatste update:23 nov 2015

Boerenbond not amused over actie FrieslandCampina

FrieslandCampina neemt afscheid van de helft van haar Belgische melkleveranciers. Boerenbond is zacht uitgedrukt not amused. De Vlaamse belangenorganisatie begrijpt niet dat een zuivelonderneming op deze wijze met melkveehouders omgaat en spreekt van een brutale en cynische agressie, net nu de zuivelmarkt in een zware crisis zit.

Guy Vandepoel is adviseur rundveehouderij bij Boerenbond.

FrieslandCampina beëindigt het contract met een deel van haar leveranciers en lijkt hiermee in haar recht te staan. Waarom is Boerenbond zo verbolgen?

"We begrijpen niet dat FrieslandCampina, drie maanden na oprichting van productieorganisatie (PO) Dairycam met als doel om te werken aan een duurzame relatie, op deze wijze met zijn leveranciers omgaat. Onder deze leveranciers bevinden zich boeren die al meer dan 35 jaar hun melk aan FrieslandCampina en haar rechtsvoorgangers leveren. De PO werd 1 uur voordat het bericht naar buiten werd gebracht geïnformeerd over genoemde stap. Wij houden er duidelijk andere waarden op na dan FrieslandCampina."

Wil FrieslandCampina niet gewoon extra ruimte bieden voor de melk van haar leden-melkveehouders?

"Op de korte termijn kan dat zo zijn, maar ook het aantal leden van FrieslandCampina neemt af. Er komt een moment waarop de zuivelonderneming vers kapitaal nodig heeft. Zal het met de gestelde problemen met de melkveewet en het fosfaatplafond, de groei in de Nederlandse melkveehouderij echt nog zo'n vaart gaan? Ik veronderstel dat ook de Nederlandse melkveehouders tegen hun beperkingen aanlopen. Daarbij zijn veel zuivelondernemingen die willen groeien volgens mij juist op zoek naar extra melk. Duidelijk was dat FrieslandCampina nu geen nieuwe leden in België wil toelaten, maar we hadden gehoopt dat dit over een jaar of vijf wel het geval zou zijn."

Is er bij het afscheid nog rekening gehouden met de bedrijfsomstandigheden op de individuele melkveebedrijven?

"Nee, er is geen enkele rekening gehouden met bedrijfsgrootte, leeftijd, investering et cetera. Er is gewoon met een liniaal een lijn getrokken zodat de melkveehouders enkel binnen een bepaalde straal rond de fabriek in Aalter van FrieslandCampina behouden blijven."

Leveranciers krijgen de mogelijkheid om over te stappen naar zuivelonderneming Milcobel?

"Dat klopt, maar het is zo dat melkveehouders die aan Milcobel wilden leveren al eerder zijn overgestapt. Overgebleven melkveehouders zijn juist de boeren die vaak al vele jaren terug bewust hebben gekozen voor een internationale groep als FrieslandCampina."

FrieslandCampina houdt in België nog zo'n 450 leveranciers over. Hoe nu verder?

"Deze actie wekt natuurlijk geen vertrouwen bij de overgebleven leveranciers. Het wordt nog een hele uitdaging om binnen onze net opgerichte PO te werken aan een duurzame relatie met FrieslandCampina. Wat betreft de leveranciers die moeten vertrekken, kijken we wat binnen de PO nog mogelijk is om te regelen, maar we begrijpen dat we het genomen besluit niet kunnen terugdraaien."

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Het was in het verleden de eigen keuze van de losse leverancier om zich niet te binden aan een coöperatie. Als de leverancier niet gebonden is aan de coöperatie is de coöperatie ook niet gebonden aan de leverancier.

 • Marcel v

  je bent weer goed geïnformeerd mozes, maar was het niet zo dat die leveranciers geen lid mochten worden?

 • ed12345

  Als je al meer dan 30 jaar aan de dezelfde afnemer levert ben je geen losse leverancier .Dan neem je aan zo ongeveer bij de famillie te horen

 • agratax(1)

  @ed12345. Deze werkwijze heeft FC ook in Rusland toegepast toen ik mijn laatste project deed ten westen van Moskou. Het bedrijf waar ik toen werkte, leverde nog voor een contractprijs, die voor dat moment te hoog was. FC deelde eenvoudig mee; "Accepteer de lagere prijs of we halen de melk vanaf volgende week maandag niet meer op". Hun volgende reden was "Je woont te ver van de fabriek t.o.v. de hoeveelheid melk die je levert". Ik had niet gedacht dat FC deze boeventruk ook in West Europa zou toepassen.

 • denker1234

  @Mozes F.C.heeft 26 belgische leden,een gevolg van hun eerste overname van een melkfabriek in Belgie [Weelde]deze leveranciers hebben toen alle moeite van de wereld gehad om lid te worden. Daarna is er geen enkel Belgisch lid meer aangenomen!!! Van de pas 3 maanden geleden opgerichte produktie organisatie worden nu 8 van de 10 bestuursleden geschrapt als leverancier ,trouwens 3 maanden geleden kregen de leveranciers een brief met de belofte dat alle melk opgehaalt zou worden ook de meerdere na quota melk,een loze belofte blijkt nu. De leveranciers in het buitenland worden alleen ingezet om de melkprijs voor de leden boven de melkprijs van de omringende landen te brengen. F.C. betaalt de melkprijs van de hoogst betalende Cooperatie in ieder land of iets hoger, de meerwinst gaat naar de leden in Nederland en de 26 Belgische. Dit blijft volgens mij niet goed gaan,b.v. Arla geeft iedereen de kans om lid te worden.

 • ed12345

  Het lijkt Albert Hijn wel. In Belgie heeft Delhaeze geen slechte naam bij hun leveranciers nu A H daar medeeigenaar is geworden zal dat ook wel veranderen
  Gentelman zijn in zaken schijnen de grote NLse bedrijven toch moeite mee te hebben

 • geen boer

  er is te veel melk. Ook in Nederland gaan we (tenzij de markt wel héél onverwacht draait) niet aan een A/B/C prijzenstelsel ontkomen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.