Guy Vandepoel, adviseur rundveehouderij bij Boerenbond. Foto: Boerenbond RundveeNieuws

Boerenbond not amused over actie FrieslandCampina

FrieslandCampina neemt afscheid van de helft van haar Belgische melkleveranciers. Boerenbond is zacht uitgedrukt not amused. De Vlaamse belangenorganisatie begrijpt niet dat een zuivelonderneming op deze wijze met melkveehouders omgaat en spreekt van een brutale en cynische agressie, net nu de zuivelmarkt in een zware crisis zit.

Guy Vandepoel is adviseur rundveehouderij bij Boerenbond.

FrieslandCampina beëindigt het contract met een deel van haar leveranciers en lijkt hiermee in haar recht te staan. Waarom is Boerenbond zo verbolgen?

“We begrijpen niet dat FrieslandCampina, drie maanden na oprichting van productieorganisatie (PO) Dairycam met als doel om te werken aan een duurzame relatie, op deze wijze met zijn leveranciers omgaat. Onder deze leveranciers bevinden zich boeren die al meer dan 35 jaar hun melk aan FrieslandCampina en haar rechtsvoorgangers leveren. De PO werd 1 uur voordat het bericht naar buiten werd gebracht geïnformeerd over genoemde stap. Wij houden er duidelijk andere waarden op na dan FrieslandCampina.”

Wil FrieslandCampina niet gewoon extra ruimte bieden voor de melk van haar leden-melkveehouders?

“Op de korte termijn kan dat zo zijn, maar ook het aantal leden van FrieslandCampina neemt af. Er komt een moment waarop de zuivelonderneming vers kapitaal nodig heeft. Zal het met de gestelde problemen met de melkveewet en het fosfaatplafond, de groei in de Nederlandse melkveehouderij echt nog zo’n vaart gaan? Ik veronderstel dat ook de Nederlandse melkveehouders tegen hun beperkingen aanlopen. Daarbij zijn veel zuivelondernemingen die willen groeien volgens mij juist op zoek naar extra melk. Duidelijk was dat FrieslandCampina nu geen nieuwe leden in België wil toelaten, maar we hadden gehoopt dat dit over een jaar of vijf wel het geval zou zijn.”

Is er bij het afscheid nog rekening gehouden met de bedrijfsomstandigheden op de individuele melkveebedrijven?

“Nee, er is geen enkele rekening gehouden met bedrijfsgrootte, leeftijd, investering et cetera. Er is gewoon met een liniaal een lijn getrokken zodat de melkveehouders enkel binnen een bepaalde straal rond de fabriek in Aalter van FrieslandCampina behouden blijven.”

Leveranciers krijgen de mogelijkheid om over te stappen naar zuivelonderneming Milcobel?

“Dat klopt, maar het is zo dat melkveehouders die aan Milcobel wilden leveren al eerder zijn overgestapt. Overgebleven melkveehouders zijn juist de boeren die vaak al vele jaren terug bewust hebben gekozen voor een internationale groep als FrieslandCampina.”

FrieslandCampina houdt in België nog zo’n 450 leveranciers over. Hoe nu verder?

“Deze actie wekt natuurlijk geen vertrouwen bij de overgebleven leveranciers. Het wordt nog een hele uitdaging om binnen onze net opgerichte PO te werken aan een duurzame relatie met FrieslandCampina. Wat betreft de leveranciers die moeten vertrekken, kijken we wat binnen de PO nog mogelijk is om te regelen, maar we begrijpen dat we het genomen besluit niet kunnen terugdraaien.”

Beheer
WP Admin