Rundveehouderij

Nieuws 9116 x bekeken 25 reacties

'Beste gemiddelde resultaten met Lely Astronaut melkrobot'

Melkveehouders met een Lely Astronaut melkrobot behalen gemiddeld de beste resultaten op het gebied van melkproductie, levensproductie en uiergezondheid. Dit claimt Lely op basis van onderzoek uitgevoerd door CRV, in opdracht van de melkrobotleverancier.

Fokkerijorganisatie CRV gebruikte bij haar onderzoek de gegevens van meer dan 1.250.000 koeien op ruim 14.000 melkveebedrijven in Nederland.

Gemiddeld 4% meer melk per jaar

Melkveehouders met een Lely melkrobot realiseren gemiddeld 4% meer melk per jaar in vergelijking met overige merken melkrobots, en 10% meer in vergelijking met melkstallen. Ook het totaal aantal kilo's vet en eiwit is gemiddeld 4% hoger dan melkveehouders met een ander merk melkrobot, en gemiddeld 9% hoger dan melkveehouders met melkstallen.

Wat betreft levensproductie bij afvoer, gaven koeien die door een Lely melkrobot gemolken werden gemiddeld 8% meer melk in vergelijking met overige merken melkrobots, en gemiddeld 4% meer dan koeien in een melkstal.

Nauwelijks verschil in vruchtbaarheidsresultaten, iets lager celgetal

Ondanks een hogere productie is er nauwelijks verschil in de vruchtbaarheidsresultaten. Het celgetal van koeien die door een Lely Astronaut gemolken worden is wel wat lager.

Voor de overige melkrobots en melkstallen worden geen cijfers per merk gegeven.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Dat is nog es een betrouwbaar onderzoek ...... bijna sinterklaas zal ik maar zeggen je gelooft er in of niet meer....

 • gradje1966@

  Hebben ze ook naar de kosten gekeken?
  Hier moet men dan ook naar kijken dan weet je of je de beste bent

 • harmelling

  Als men de arbied voor melken ook meeneemt komt robot melken nog gunstiger uit. Vooral als er een weekend melker moet komen.

 • mtseshuis

  Ik schrik als Lely boer van het gemiddelde celgetal bij alle bedrijven. Alleen in de zomer halen niveau's rond de 200.000 of iets erboven, normaal rond de 100.000.
  Verder denk ik dat het toeval is dat Lely er als beste uitkomt, had ook anders kunnen zijn.. Hoe zouden ze er dan mee omgegaan zijn?
  Zoals Lijten al schrijft: Wie bied zich aan voor een kostenonderzoek per kg melk per robot/melkstal merk?? Daar ben ik met vele anderen heel erg benieuwd naar. Nog benieuwder naar een leverancier met goedkopere onderdelen onder eigen label..voor een beetje concurrentie

 • wmeulemanjr1

  Wij van wc eend adviseren wc eend????

 • Zuperboer

  Ik mis de kolom toegerekende kosten melkveehouderij / kg melk jaarproduktie bij de verschillende categorieen. Die hebben Flynth, Countus, Alfa, enz. enz. met een druk op de knop beschikbaar. Daar draait het om.

 • kiepel

  mtsEshuis. 1 december gaat een website de lucht in voor goedkope lelyprodukten. Betrouwbaar, er zit een ex lelymedewerker achter.

 • M.harmsen

  Volgens mij concludeert Lely op basis van de MPR jaar statestieken van CRV. Deze worden door een onafhankelijke commisie geborgd. Ik denk niet dat het toeval is, al een paar jaar op rij scoort Lely het best van de automatische melkers.

 • Farmer4life2

  Als je met een robot melkt is management gewoon belangrijker. Er zijn nog boeren die in een weidewagen melken en de koeien dag en nacht buiten hebben.

  Verschil met andere merken, Lely is ook de duurste. Boeren die Lely kiezen zien over het algemeen de meerwaarde die Lely heeft en vinden de hogere prijs gerechtvaardigd tov andere merken. Hierdoor "kunnen" ze een beter resultaat halen.

 • daan1908

  Elke boekhouder weet dat dit verhaal niet klopt .
  Wie betaalt bepaald .

 • Vhouder

  dit is geen onderzoek maar reclame

 • 344412

  De statistiek klopt echt wel, opbrengsten ook, kosten inderdaad niet. Zelf ben ik net geen cent per kg kwijt aan Lely, inclusief chemie. (Alles ook pas 3 jaar oud)

 • Vhouder

  hieruit blijkt niet dat lely het beste is maar beter dan het gemiddelde van andere robots. Het is dus best mogelijk dat er een beter merk is dan lely maar dat andere merken het gemiddelde omlaag halen.

 • Peltjes

  Als er 1 schaap over de dam is. Melk nu 11 jaar met a2 van Lely. Gem. kosten van de afgelopen 5 jaar inclusief reinigings middellen 0.011 euro / kg melk/jaar. Horen we nu ook wat van andere robotmerken?

 • kiekdoares

  moet crv zich niet met andere zaken bezighouden? pffff

 • 344412

  enigste voorwaarde voor succesvol robotmelken is gezellig gezin: je ziet ze veel vaker

 • vink

  Robot melken is te duur, maar traditioneel melken is asociaal voor een gezinsbedrijf.

 • farmerbn

  Heb nu al 15 jaar melkrobot a2 van lely. Ze waren toen erg blij dat we die kochten. Hopelijk vergeten ze dat niet en blijven ze zorgen dat die a2's nog lang meekunnen. (wij maken geweldige reclame voor lely dat die dingen ze lang meegaan).Wel jammer dat ze de nieuwste snufjes niet willen/kunnen aanbieden aan a2 gebruikers.

 • kleine boer

  @Vink ja da klopt ze vechten hier wie er mee mag melken in de melkput das inderdaad echt niet leuk. Maar is opgelost we hebben schema gemaakt . En van wat het minder kost als robot gaan we dan maar x of wat uit eten na het melken ....

 • mtseshuis

  @kiepel: Iets meer dan alleen tepelvoeringen en duploslangen en borstels? Ben meer benieuwd naar kogelkoppen a 80 euro/st en luchtcilinderkleppen, stoomkleppen, vacuumpomp, voeding (gaan ook na aantal jaren).
  Verder goed te spreken hoor, kosten ben ik erg benieuwd naar, als ik zie hoe lang een monteur bij DeLaval en SAC doet over een beurt, en dat, bij niet teveel apartigheid de Lelyman er bijna 3 op een dag kan doen...
  Je hebt er financieel niks aan, want de losse onderdelen bij onderhoud zijn ook vervangen door onherleidbare kitprijzen, bah. Dure beurtjes zijn kassa.
  Zou zonder 3 x daags melken niet weer terug naar een melkstal ,maar dan moet er een 2x25 zij aan zij of zo komen, dat in een uurtje er 160 door zijn..

 • R.A. de Man

  jammer dat CRV zich laat lenen voor deze onzin

 • radewijk

  ZIjn dat MPR cijfers of geleverde melk aan de fabriek. Want we hebben al vele malen gehoord dat de liters die de Lely robotten aangeven in de verste verte niet kloppen met de hoeveelheid melk in de tank.

 • Peltjes

  radewijk: Een verklaring zou kunnen zijn dat de rmo op verschillende tijdstippen de tank leeg haalt. Hier zijn ze de ene keer voor 7 uur 's morgens en de andere keer rond 12 uur 's middags. In melkvee nr 14 staat ook een en ander.

 • leo,s vriend

  radewijk, volslagen onzin.

 • kiepel

  mts EShuis
  Lely(en bijna alle andere melkstalleveranciers) kunnen goedkoper onderdelen kopen op de website https://www.happyfarmer.nl
  Mis je een onderdeel? Dan kun je gewoon contact opnemen en wordt er voor je gezocht.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.