Rundveehouderij

Nieuws

Arts met armband om bij keizersnede 'onzorgvuldig'

Den Haag - Een dierenarts is door de tuchtrechter onzorgvuldig handelen verweten. De arts droeg een armband tijdens het uitvoeren van een keizersnede. De arts krijgt een officiële waarschuwing.

Volgens de tuchtrechter had de dierenarts er - door het dragen van een armband - niet alles aan gedaan om bij een koe inwendige beschadiging en het ontstaan van infecties te minimaliseren. Dit doordat de arts tijdens het uitvoeren van een operatie zoals gezegd een armband droeg. De betreffende dierenarts krijgt een waarschuwing.

Keizersnede nodig wegens draaiing baarmoeder

In november 2013 besloot een boer de dierenarts naar een van zijn drachtige koeien te laten kijken omdat de geboorte van het kalf niet wilde vlotten. De dienstdoende dierenarts constateerde een draaiing van de baarmoeder, die een keizersnede noodzakelijk maakte. Na het sluiten van de buikwond vertrok de arts. Twee dagen later had de betreffende koe hoge koorts en constateerde de eigen dierenarts van de boer dat de operatiewond er op zich goed uitzag. De koe kreeg antibiotica. Maar binnen een week verslechterde de situatie van de koe echter en moest het dier uit haar lijden worden verlost.

Boer klaagde dierenarts aan

De boer klaagde de dierenarts aan die destijds de operatie had uitgevoerd, omdat de complicaties bij de koe naar het idee van de veehouder waren ontstaan door onzorgvuldig en onhygiënisch handelen.

Dierenarts had geen armband mogen dragen bij operatie

Het tuchtcollege stelt vast dat doordat geen sectie is verricht op de koe, het oorzakelijk verband tussen het handelen van de dierenarts en de dood van de koe niet meer is vast te stellen. Wel staat echter vast dat de dierenarts de operatie heeft uitgevoerd terwijl hij een armband droeg. Hoewel de dierenarts stelt dat hij zowel zijn armen als de armband heeft ontsmet voor de operatie, is dat volgens de tuchtrechter niet voldoende. Een armband hoort te worden afgedaan voor een dergelijke operatie. De dierenarts heeft daarmee onzorgvuldig gehandeld en krijgt daarom een officiële waarschuwing.

Of registreer je om te kunnen reageren.