Rundveehouderij

Nieuws laatste update:19 nov 2015

Aanpassingen in testprogramma CRV

Als gevolg van verder gebruik van genomische selectie is het stierprogramma van CRV flink aangescherpt. Dat meldt CRV.

Zo wordt er scherper op stieren geselecteerd, worden de InSire-stieren breder ingezet en komt er meer focus op het verzamelen van data rond diergezondheid en efficiëntie.

60 stieren op jaarbasis ingezet

De selectie wordt scherper omdat er meer embryo's ingezet worden (circa 10 duizend) bij de Delta Satelliet-bedrijven. Daarnaast worden er uit het grotere aanbod nog maar 60 stieren op jaarbasis ingezet. Hiervan zijn er 18 roodbont. Volgens CRV resulteert dit in een verhoging van de InSire-selectstieren van 30 punten NVI.

Beschikking over dezelfde stieren

De inzet van deze jonge stieren wordt nu ook breder. Eerder waren de InSire-teststieren, die nu InSire-selectstieren heten, over 2 gebieden verdeeld. Daarbij hadden de Regio's Noord en Oost andere stieren dan Zuid-West en Vlaanderen. Nu hebben alle 4 regio's de beschikking over dezelfde stieren. Er komen ook meer doses sperma beschikbaar en de maximum grens van 10 rietjes per teststier verdwijnt.

Overeenkomst Fokkerijdata

Ook testovereenkomst krijgt een nieuwe naam: Overeenkomst Fokkerijdata. In deze overeenkomst is geen premie meer voor bedrijfsinspectie. Daar tegenover staat dat er nu wel gekeken wordt naar een stimuleringspremie voor het leveren van gezondheidsdata.

Of registreer je om te kunnen reageren.