Rundveehouderij

Nieuws 3307 x bekeken 1 reactie

Wintertoeslag helpt Hochwald-boer vooruit

Bolsward/Hoogeveen/Heerenveen - Voor de leveranciers van Hochwald Nederland brengt september meer geld in het laatje. Zij ontvangen een melkprijs van €31,70 per 100 kilo.

Dit is te danken aan de wintermelktoeslag. Die bedraagt €2,70 per 100 kilo. Hiervan laat Hochwald de leveranciers netto €1,96 per 100 kilo houden. Het resterende bedrag van 74 cent ging op aan een verlaging van de vet- en eiwitprijzen met achtereenvolgens 5 en 15 cent per kilo (vet naar €2,90, eiwit naar €5,45 per kilo).

Stabiele melkprijs bij DOC Kaas en A-ware

Bij DOC Kaas en A-ware moesten de leden en leveranciers het doen met een stabiele melkprijs. Bij DOC Kaas blijft die staan op €23,75 per 100 kilo, bij A-ware €1 hoger. Dit zijn de prijzen bij een jaarleverantie van 700.000 kilo, exclusief btw en na aftrek van 5 cent contributie voor ZuivelNL.

Cono beste uitbetaler

Gemiddeld tot en met september blijft Cono dit jaar de ranglijst aanvoeren. Het bedrijf betaalt een voorschot van €32,08. Aan de andere kant van het spectrum zit DOC Kaas, met een gemiddelde van €26,58 per 100 kilo.

Beide zijn kaasproducenten, maar Cono maakt vooral natuurgerijpte merkkazen. DOC Kaas maakt geleidelijk aan ook steeds meer natuurgerijpte kazen, maar ziet de opbrengsten daarvan nog niet terug in de melkprijs. Dat komt enerzijds omdat DOC Kaas geen merkkazen maakt en ook de markt voor gewone natuurkazen moeilijk is, anderzijds blijft DOC Kaas voor het grootste deel afhankelijk van de markt voor foliekaas. Die is onveranderd moeilijk.

Iets betere room- en weiprijzen

Dankzij iets betere roomprijzen en een heel klein beetje herstel bij de wei, heeft DOC Kaas wel iets meer ruimte, maar anderzijds lopen ook steeds oude, nog beter geprijsde kaascontracten af. Dat is overigens iets waar alle kaasmakers mee te maken hebben.

Eén reactie

  • koestal

    Ik verwacht ook meer melkgeld

Of registreer je om te kunnen reageren.