Rundveehouderij

Nieuws 3101 x bekeken

Voorzichtige melkprijsstijging in Duitsland

Doetinchem - De melkprijzen in Duitsland laten over september een voorzichtige stijging zien. De meeste melkverwerkers hielden de prijs gelijk, maar met name in het zuiden van Duitsland verhoogt een enkele verwerker zijn prijs.

Dit blijkt uit de maandelijkse milchpreisbarometer van TopAgrar.

  • FrieslandCampina in Heilbronn verhoogde de melkprijs met €1 naar €30 per 100 kilo,
  • Käserei Champignon in Lauben pluste met 85 cent naar €29,71,
  • Muller in Aretsreit doet er met €28,99 50 cent bovenop.

Regionale verschillen

De melkprijzen die Duitse melkveehouders volgens de TopAgrar Milchpreisbarometer ontvangen per 100 kilo melk bij 4 procent vet en 3,4 procent eiwitlopen ver uiteen:

  • In het Oosten ontvangen ze €25,67 per 100 kilo melk.
  • In het Zuiden ontvangen ze €28,63 per 100 kilo melk.

Laagste melkprijs van DOC

Met €23 was DOC in augustus en september de minst betalende melkafnemer. In de Duitse Alpen ontvingen veehouders van Berchtesgadener Milch in dezelfde periode €36,36.

Grote verschil tussen Berchtesgadener Milch en andere verwerkers is dat Berchtesgadener Milck zich vooral richt op speciale producten en daar een sterk marketingapparaat bij inzet. Dit zorgt voor frustratie bij veehouders die aan andere melkfabrieken in de regio leveren die zich ook op consumentenzuivel richten, maar daar minder agressief op verkopen.

Zuivelproducten

Ook bij de overige melkverwerkers worden de verschillen vooral veroorzaakt door de producten waarin de melk verwerkt wordt. De best betalende verwerkers zijn met name de bedrijven die consumentenzuivel produceren en zich daarbinnen richten op een bepaald segment.

Of registreer je om te kunnen reageren.