Rundveehouderij

Nieuws

Toekomstvisie schapensector EU in de maak

Brussel – De Europese Commissie werkt aan een toekomstvisie voor de Europese schapensector. Dat heeft eurocommissaris Phil Hogan bekendgemaakt.

De Europese schapensector krimpt al jaren en is wat betreft de productie van lamsvlees bij lange na niet zelfvoorzienend.

Aanbevelingen

Komende maanden vinden diverse workshops plaats waarin samen met vertegenwoordigers uit de sector wordt onderzocht welke wegen te bewandelen. Midden 2016 komt er een rapport met aanbevelingen wat betreft de toekomst van de schapensector.

88% zelfvoorzienend

Europa is wat betreft schapen- en geitenvlees voor 88% zelfvoorzienend. Vanuit de EU wordt zo'n 8% van dat vlees geëxporteerd. Jaarlijks worden er door de EU grote hoeveelheden schapenvlees geïmporteerd, vooral uit Nieuw-Zeeland en Australië. De EU telt zo'n 85 miljoen schapen goed voor ongeveer 710.000 ton geslacht gewicht.

Belangrijkste producenten in EU

Belangrijkste producenten zijn het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Griekenland en Frankrijk. Deze landen zijn goed voor twee derde van de Europese productie. Roemenië, Ierland, Duitsland en Italië zijn goed voor 20%. De rest van het schapenvlees komt uit de overige EU-landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.