Rundveehouderij

Nieuws 4606 x bekeken

Stankoverlast door gekapseisd schip met vee

Vila do Conde - De bewoners in de buurt van de haven van Vila do Conde in Brazilië klagen over ondraaglijke stank. Vorige week kwamen 4.800 runderen om het leven toen het schip waar ze op stonden in de haven kapseisde.

De havenautoriteiten en het ministerie van milieu van de deelstaat Pará zoeken naar een oplossing voor het ruimen van de kadavers. Er worden twee mogelijkheden onderzocht: dumpen op zee of verbranden op land.

Controles bij slagers

De overheid is bezorgd over de schadelijke gevolgen voor het milieu. Uit het schip is ook een grote hoeveelheid olie gelekt. Ook zijn er extra controles bij lokale slagers om te voorkomen dat er ongekeurd vlees van de verdronken dieren in de handel wordt gebracht.

Minerva

Het transport vond plaats in opdracht van Minerva S.A. Dat is een van de grote Zuid-Amerikaanse bedrijven in de productie en handel in vlees, levend vee en vleesproducten. Minerva komt wat grootte betreft na Cargill Meat Solutions Corp, JBS S.A. en Marfrig Global Foods S.A. De onderneming Minerva heeft 8 bedrijven in Brazilië, 1 in Paraguay (Friasa) en 2 in Uruguay (Pul en Carrasco). De totale slachtcapaciteit is bijna 16.000 dieren per dag. Minerva stelt zich op het standpunt dat vanaf het moment dat de dieren aan boord zijn de transporteur verantwoordelijk is.

Omgebouwd containerschip

Het gekapseisde schip is eigenlijk gebouwd als containerschip, genaamd de Perceiver.

Later is Perceiver omgebouwd tot veetransportschip Haider. Het schip wordt nu als verloren beschouwd.

Lees ook: Schip met 5.000 runderen gekapseisd in Brazilië

Of registreer je om te kunnen reageren.