Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Stalvloerenproducent Den Boer Beton stopt

Nieuw-Lekkerland - Den Boer Beton in Nieuw-Lekkerland, producent van wanden, verhardingsplaten, sleufsilo's en stalvloersystemen in de agrarische sector, stopt op 31 maart 2016. Bij de sluiting gaan zestig arbeidsplaatsen verloren. Dit maakten de vakorganisaties FNV Proces, CNV Vakmensen en RMU bekend.

De MBI Group, het moederbedrijf van Den Boer Beton, zal een deel van de medewerkers herplaatsen bij vestigingen in Veghel, Kampen en Aalst. Naast natuurlijk verloop zal voor ongeveer 25 medewerkers collectief ontslag worden aangevraagd, verwachten de vakorganisaties. Volgens Chris Baggerman, coördinator arbeidsvoorwaarden bij de RMU, geeft MBI als reden op dat de marktverwachtingen voor de komende jaren niet goed zijn. "Er is veel gebouwd in de rundveehouderij vooruitlopend op het loslaten van het melkquotum. Nu ontstaat er druk op de markt door lage melkprijzen en de discussie over een fosfaatplafond."

Prioriteiten stellen noodzakelijk

In een bericht over de reaorganisatie zegt MBI: "De branche van machinale betonwaren kenmerkt zich in volumesegmenten met intensieve concurrentie door prijserosie, met tegelijkertijd de noodzaak van voortdurende vervangingsinvesteringen aan de productielijnen. Deze situatie maakt het stellen van prioriteiten voor MBI Group noodzakelijk."

Twijfels bij financiële onderbouwing

De drie vakorganisaties hebben grote twijfels bij de financiële onderbouwing van de organisatiewijziging. Volgens Baggerman zit er nog voldoende potentie in Den Boer Beton om door te gaan. De bedrijven staan er relatief goed voor en ook al zullen de komende jaren voor Den Boer Beton misschien moeilijk zijn, dan is dat volgens de RMU-er goed op te vangen binnen de MBI Group. De vakorganisaties willen binnenkort met MBI onderhandelen over een sociaal plan dat in lijn ligt met de afspraken die drie jaar geleden werden gemaakt, toen een vestiging van MBI in Groot Ammers werd gesloten. MBI heeft al overeenstemming met de eigen ondernemingsraad, maar dat is volgens Chris Baggerman niet voldoende. "Het zijn de vakbonden die gaan over een sociaal plan en zolang er geen fatsoenlijk overleg heeft plaatsgevonden in het kader van de Wet Melding Collectief Ontslag (WMCO), zal het UWV de ontslagaanvragen niet in behandeling nemen. Wat nu op tafel ligt is volgens de vakbonden volstrekt onvoldoende. Anders dan bij eerdere reorganisaties het geval was, heeft er dit keer volgens de vakbonden totaal geen overleg plaatsgevonden. De directie heeft zelf wat op tafel gelegd, en wij mogen nu bij het kruisje tekenen. Van overleg was geen sprake. Daar passen wij voor. De werknemers zijn terecht flink ontstemd over deze vreemde gang van zaken."

De locatie Nieuw-Lekkerland blijft overigens wel bestaan. Volgens Baggerman blijven er een vijftal mensen actief. MBI schrift daar zelf over:"'Nieuw-Lekkerland (zal) zich toeleggen op de productie van een nieuw innovatief product voor de tuinmarkt."
Zowel Den Boer Beton als MBI Group waren niet bereikbaar voor verder commentaar.

Laatste reacties

 • daan1908

  Er komen er nog veel meer . De maatregelen die men wil nemen om het fosfaatplafond , dat volgens Den Haag niet overschreden mag worden , gaat alles kosten .
  Er zullen in totaal duizenden arbeidsplaatsen verloren gaan in alle sectoren , de bouw en alle andere toeleveringsbedrijven .

 • farmerbn

  Als je dit artikel leest dan weet je weer dat het beter is om geen vast personeel aan te nemen. Wil je wat inkrimpen of ergens anders de focus leggen dan moet je je overtollig personeel een zak geld meegeven. Normaal zijn vakbondsmensen tegen een gouden handdruk tenzij zij begunstigd worden.

 • info104

  Het is niet van deze tijd dat wanneer een bedrijf personeel aan het werk help, daarvoor een reeks van afdrachten doet aan allerlei zaken zoals uvw , pensioen, ed. Dat wanneer je wil stoppen en/of inkrimpen ineens te maken krijgt met lieden die gewoon keihard aan je portemonnee gaan zitten trekken met vertrekgeld en vakbonden zich ook nog voor dit karretje gaan lopen. Wie is hier degene die alle risico's heeft en mag dragen. Dat een werknemer geen financiële risico's wil nemen kan ik begrijpen, niet iedereen kan dat maar om steeds een houding in te nemen zoals er nu de gewoonte van gemaakt word is volgens mij niet van deze tijd.
  De tijd dat er voor een (baas) is gewerkt is toch netjes betaald, dat moet maar eens genoeg zijn.

 • B.Jongsma

  Info 104 MOOI VERWOORD !!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.